Lugna och förberedda för corona-larm
Skyddsutrustning och särskilda riktlinjer. När ambulansen får larm om att en patient kan misstänkas ha coronaviruset, blir rutinen inte riktigt som vanligt. Men personalen i Kungsbacka är lugn.
– Enda skillnaden för oss är att viruset heter corona.
Ambulansen i Kungsbacka har kört flera patienter till sjukhus, med befarat coronavirus. Men ingen av dem har varit smittad hittills.
– När vi kommer till en patient där man kan misstänka coronaviruset ringer vi infektionskliniken i Halmstad och får direktiv. Ofta kommer misstanken direkt från SOS Alarm, som kollar riskfaktorer och ställer en mängd kontrollfrågor, säger Titinel Zurka, ambulanssjuksköterska.
Förra veckan konstaterades det första fallet av corona i Västsverige och en man i 30-årsåldern skrevs in för vård på Östra sjukhuset i Göteborg. I dagsläget (måndag förmiddag) har sex personer i Västra Götalands smittats och totalt i landet handlar det om 14 smittade. Men för ambulansen i Kungsbacka innebar det inga förändringar.
– Vi vet redan hur vi ska göra vid misstanke. Vi kontaktar infektionskliniken i Halmstad, har personlig skyddsutrustning och vet vad vi ska göra med den efteråt, säger Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka.
– Jag känner inte av någon direkt oro vad än patienten har. Det följer med vårt arbete och riktlinjer, säger Titinel Zurka.
Sist av allt åker visiret i plast på.
Förkläde och handskar
Skyddsutrustningen består av ett långt platsförkläde med långa ärmar som ska stoppas in i plasthandskarna. Ett munskydd och ett platsvisir.
– Men om du ser oss i sådan utrustningen hos grannen behöver du inte få panik och tro att det är corona. Det är utrustning vi använder vid misstanke om smitta, det kan till exempel handla om magsjuka, säger ambulanssjuksköterska Erik Eckerdal.
Är man orolig över att man kan ha drabbats av coronaviruset som ger sjukdomen covid-19, är det i första hand Vårdguiden 1177 som man ska vända sig till. Har man inte varit på resa i ett land där många blivit smittade eller haft kontakt med någon smittad, har man sannolikt inte covid-19.
– De ställer också frågor om vilka områden man varit i. 1177 dämpar oron för väldigt många som har frågor om corona. Men om man tror att det kan handla om den smittan är det inte per automatik en ambulans som man ska larma, säger Anna Rosenberg.
Rådgör med läkare
Flera faktorer spelar in huruvida det är ambulansen som kör patienten eller inte. Hur är allmäntillståndet? Kan patienten säkert ta sig till sjukhus på egen hand?
– Enligt våra riktlinjer ska vi i första hand köra patienterna till infektionskliniken i Halmstad. Men vid misstanke så tar vi som sagt kontakt med läkare i beredskap direkt och får information om var patienten ska köras, säger Anna Rosenberg.
Vid misstanke om corona får ambulansen återkoppling om patienten faktiskt haft viruset eller inte.
Om det kan komma att innebära en stor förändring för ambulansen eller inte, beror till största del om stort antal personer insjuknar. Då kan det bli en fråga om förändrat arbetssätt för att frigöra resurser på de olika sjukhusen och flytta patienter.
– Så ser det inte ut nu. Vi följer utvecklingen och får direktiv om läget förändras.
Förklädet med långa ärmar ska stoppas in i plasthandskarna.
Mer läsning:
Höjd smittberedskap i Halland
Så smittar coronaviruset
"Folk är sjuka även på julafton"