NYHETER 2020-11-19 KL. 13:15

"Leverkorven ska ner, fortsätt tugga"

"Leverkorven ska ner, fortsätt tugga"

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Skolan satsar på vegomat på fredagar och facebookkommentarerna går bärsärkagång.

 

”Vegomat kan iallafall inte vara huvudnumret, kan ju vara ett alternativ. Kött e gött speciellt svenskt härligt kött.”

”Tyvärr kommer skolan helt misslyckas med detta koncept. För att maten skall ätas så får man fanken mig lägga ner tid och intresse så att maten ser aptitlig ut.”

Jag undrar hur många av de arga kritikerna som verkligen ansåg att skolmaten var smaklig och såg aptitlig ut när de släpade sig till bamba på den tid det begav sig?

Skolmat på 60- och 70-talet


Själv är jag en åldrande man och tuggade i mig skolmat på 60-tal och 70-tal. Och det kan jag säga, att köttet var ju inte det som jag i första hand valde när de bestämda och bastanta tanterna slevade upp den förutbestämda portionen.

Dillkött – gråa, sega fyrkanter i söt sås. Det blev potatis och knäckemacka medan de halvtuggade köttbitarna gömdes i servetten så att vakten skulle tro att jag ätit upp.

Levergryta – är det någon som tvingas svälja det idag? Skulle inte tro det. Det fanns till och med ”leverkort” för de som lyckades få föräldrarna att intyga att man kräktes av lever och därmed skulle slippa.

Kalops – jättegod sås, men köttbitar som mest var fett. Det blev potatis, rivna morötter och servetten igen.

Sidfläsk – tjocka, tjocka fettränder med lite rött kött emellan. Servetten!

Mums!


Det som gick hem hos mig och mina kamrater var istället:

Potatisplättar med lingon. Mums!

Ärtsoppa (där fläskbitarna hamnade i servetten)

Grönkålssoppa med ägghalva

Pannkakor

Stekt fisk

Blomkålsstuvning (fast här fanns faktiskt små knapriga fläskbitar i såsen).

Alltså en nästan vegetarisk kost! Vi skolbarn var långt före vår tid. Så nää, den som hade kommit till oss och sagt att det skulle bli mer kött i skolmaten hade åkt ut med huvudet före.

Nu ska det dessutom sägas att skolmaten är mycket bättre i dag, som jag uppfattar det. Stort salladsbord varje dag, matråd som får vara med och bestämma, och menyer som utvärderas för att minska svinnet.

Trams, hade mina bambatanter sagt!
Leverkorven ska ner, fortsätta tugga!

Läs fler krönikor här


 

TV-klipp och nyheter

Stor intervju med veteranen inför hemmapremiären
2025-11-18 KL. 19:15
Premium

Stor intervju med veteranen inför hemmapremiären

• Varför han blev sist kvar • Oron för att sluta • Sjöaremossens betydelse

De byter bilen mot cykel – trampar till jobbet i vinter
2025-11-18 KL. 18:30
Premium

De byter bilen mot cykel – trampar till jobbet i vinter

Årets vintercyklister fick dubbdäck och cykelväst

Leslie-Anne utsatt för våld på jobbet – flera gånger
NYHETER 2025-11-17 KL. 19:45
Premium

Leslie-Anne utsatt för våld på jobbet – flera gånger

Ingen omplacering – ska återgå till samma tjänst

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.