NYHETER 2020-11-19 KL. 13:15

"Leverkorven ska ner, fortsätt tugga"

"Leverkorven ska ner, fortsätt tugga"

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Skolan satsar på vegomat på fredagar och facebookkommentarerna går bärsärkagång.

 

”Vegomat kan iallafall inte vara huvudnumret, kan ju vara ett alternativ. Kött e gött speciellt svenskt härligt kött.”

”Tyvärr kommer skolan helt misslyckas med detta koncept. För att maten skall ätas så får man fanken mig lägga ner tid och intresse så att maten ser aptitlig ut.”

Jag undrar hur många av de arga kritikerna som verkligen ansåg att skolmaten var smaklig och såg aptitlig ut när de släpade sig till bamba på den tid det begav sig?

Skolmat på 60- och 70-talet


Själv är jag en åldrande man och tuggade i mig skolmat på 60-tal och 70-tal. Och det kan jag säga, att köttet var ju inte det som jag i första hand valde när de bestämda och bastanta tanterna slevade upp den förutbestämda portionen.

Dillkött – gråa, sega fyrkanter i söt sås. Det blev potatis och knäckemacka medan de halvtuggade köttbitarna gömdes i servetten så att vakten skulle tro att jag ätit upp.

Levergryta – är det någon som tvingas svälja det idag? Skulle inte tro det. Det fanns till och med ”leverkort” för de som lyckades få föräldrarna att intyga att man kräktes av lever och därmed skulle slippa.

Kalops – jättegod sås, men köttbitar som mest var fett. Det blev potatis, rivna morötter och servetten igen.

Sidfläsk – tjocka, tjocka fettränder med lite rött kött emellan. Servetten!

Mums!


Det som gick hem hos mig och mina kamrater var istället:

Potatisplättar med lingon. Mums!

Ärtsoppa (där fläskbitarna hamnade i servetten)

Grönkålssoppa med ägghalva

Pannkakor

Stekt fisk

Blomkålsstuvning (fast här fanns faktiskt små knapriga fläskbitar i såsen).

Alltså en nästan vegetarisk kost! Vi skolbarn var långt före vår tid. Så nää, den som hade kommit till oss och sagt att det skulle bli mer kött i skolmaten hade åkt ut med huvudet före.

Nu ska det dessutom sägas att skolmaten är mycket bättre i dag, som jag uppfattar det. Stort salladsbord varje dag, matråd som får vara med och bestämma, och menyer som utvärderas för att minska svinnet.

Trams, hade mina bambatanter sagt!
Leverkorven ska ner, fortsätta tugga!

Läs fler krönikor här


 

Rivning pågår – historiskt magasin får nytt liv
NYHETER 2025-12-02 KL. 21:00
Premium

Rivning pågår – historiskt magasin får nytt liv

Linda och Mathias jobbar på fritiden för att rädda byggnaden

TV-klipp och nyheter

Medarbetarna efter haveriet:
2025-12-02 KL. 18:00
Premium

Medarbetarna efter haveriet: "Vi blir svartmålade"

Vårdpersonal som skrev avvikelser på boendet talar ut

Mästarna tappar stjärnan
HANDBOLL 2025-12-02 KL. 09:00
Premium

Mästarna tappar stjärnan

Succé för familjeföretaget – säljer miljoner liter tvål om året
NYHETER 2025-12-01 KL. 20:15
Premium

Succé för familjeföretaget – säljer miljoner liter tvål om året

Det startade i en villakällare på Hammerö för 50 år sedan

Bygglov har blivit enklare – men inte enkelt
NYHETER 2025-12-01 KL. 19:00
Premium

Bygglov har blivit enklare – men inte enkelt

Mer ansvar läggs på fastighetsägaren

Stor intervju med FBK:s nya ordförande:
BANDY 2025-12-01 KL. 18:00
Premium

Stor intervju med FBK:s nya ordförande: "Det är den stora grejen"

✔ Hallfrågan ✔ Varför hon fastnade för sporten ✔ Vad Vildblomma främst vill bidra med

Sporten i korthet
SPORT 2025-12-01 KL. 11:24
Premium

Sporten i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Pantsatte huset – nu gör Johnnys företag stor succé

Pantsatte huset – nu gör Johnnys företag stor succé

Han pantsatte sitt hus när satsningen inleddes. Johnny Wallerman trodde stenhårt på affärsidén och det visade sig att han hade helt rätt. Nu siktar hans företag Selectric Sverige AB mot en omsättning på över en halv miljard kronor. – I början satt vi hemma, vi hade inte råd med lokaler. Men vi såg hela tiden potentialen.