KULTUR & NÖJE 2022-09-10 KL. 16:00

Utställningar med meditativt fokus

Av Christina Nordwall

Blyerts, kol, måleri och en installation är i fokus när Kungsbacka konsthall inviger två nya utställningar. Bakom verken står konstnärerna Aleksandra Kucharska och Joel Danielsson.

Utställningar med meditativt fokus
VERNISSAGE. Joel Danielsson och Aleksandra Kucharska är konstnärerna bakom två nya utställningar i Kungsbacka konsthall. Vernissage på lördag den 10 september. Foto: Christina Nordwall

– Vi har bjudit in två konstnärskap med monumentala verk som ger både en kroppslig och visuell upplevelse. Vi hoppas att besökarna vill stanna upp och ta in verken långsamt, säger Anna Ryman Bruks, utvecklare Kungsbacka konsthall.
Som Ytan, Så ock i Djupet kallar Joel Danielsson sin utställning där han bland annat deltar med en installation som ger känslan av att gå på en havsbotten.
– Det handlar om ytan och djupet. Verket är gjort av massivt furugolv från Norrland som jag fräst struktur i, målat med grafikpulver blandat med trä-lim, vatten och sedan glättat ytan. Färgen är grafikgrå som havsytan som är fängslande för mig. Tanken är att besökarna ska gå på verket, ta del av det med kroppen och inte bara med ögonen. Verket ska hamna mellan fantasin och verkligheten och bli som ett membran som kan släppa igenom tankar och idéer man kanske inte visste att man hade. Jag har också med två målningar i utställningen även om jag mest jobbar skulpturalt, säger Joel Danielsson.

Röd tråd
Aleksandra Kucharska ställer ut blyerts- och kolteckningar. Hon berättar att hennes motiv är tagna ur vardagen. Aleksandra fotograferar mycket med sin mobilkamera och väljer sedan ut vilka motiv hon vill teckna.
– Det finns en röd tråd genom hela utställningen. Jag kan få inspiration under en promenad längs havet och väljer sedan att teckna vissa motiv som jag sedan sätter ihop till en berättelse. Ljus och stämning är nästan viktigare än själva motivet och jag bygger upp mina bilder långsamt. Jag arbetar mest med stora bilder även om jag börjat med mindre nu också. När jag känner att nu kan jag inte teckna mer, då är bilden färdig, säger Aleksandra Kucharska.
De båda konstnärerna kände inte varandra sedan tidigare men tycker att deras verk fungerar bra ihop.
– De kompletterar varandra så bra. Det blir som en meditativ upplevelse, säger Anna Ryman Bruks.
Utställningen pågår 10 september till 6 november och i samband med den arrangeras till exempel guidade visningar, kvällsvisningar med boktips och konstbad.


Aleksandra Kucharska hämtar inspiration i naturen. "Jag älskar havet", säger hon.Joel Danielsson vill att man ska uppleva hans verk både med kroppen och ögonen.

SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter