KULTUR & NÖJE 2024-10-09 KL. 14:50

Trafikolycka blev till dansföreställning

Av Ronny Karlsson

Trafikolyckor kan leda till tragedier. Men också till en dansföreställning. 12 oktober är det Sverigepremiär i Kungsbacka för An Accident/A Life.

Trafikolycka blev till dansföreställning
Marc Brew i föreställningen som skapades ur en trafikolycka. Foto: Filip van Roe

TV-klipp och nyheter

Kända koreografen Sidi Larbi Cherkaoui står för koreografin, och föreställningen framförs av Marc Brew, som var med om en allvarlig olycka. Det gav inspiration till föreställningen.

– Vi bara körde som vanligt. Allt jag minns är att plötsligt, mitt ute i ingenstans, såg jag en stark vit blixt, säger Brew i ett pressmeddelande.

Han blev förlamad från midjan och ner och synen på dans förändrades totalt. Olyckan ligger till grund för föreställningen och den har i 20 år spelats och hyllats runt om i världen.

Föreställningen sätter fokus på tillgänglighet och det har även Kungsbacka teater tagit fasta på inför premiären.

– På lördag kommer vi ha en syntolk på plats, samt så kommer ett ”touch-intro” hållas för de som vill, det innebär att de som har begränsad syn kommer få gå in på scenen och känna på scenografin och få prata lite med koreografen innan föreställning, kommenterar Sofie Bergmark, ansvarig för försäljning och kommunikation på teatern.

Kungsbacka teater jobbar med att kvalitetssäkra lokalerna när det gäller tillgänglighet. Där ser man bland annat över hur teatersalongen upplevs av besökare som har särskilda behov.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.