KULTUR & NÖJE 2022-07-29 KL. 19:00

Talande stenar bjuder på ordspråk

Av Annika Lundby

”Ett liv utan kärlek är ett år utan sommar” och ”Det gifves jngen värre sjukdom än ständigt missnöje”. Det är två av de drygt hundra ordspråk och över 500 namninskriptioner som man kan hittat på Bexells talande stenar i skogen i Grimeton.

Talande stenar bjuder på ordspråk
Nina Kvint från Grimetons hembygdsförening kan både Alfred Bexells och de talande stenarsnas historia. ” Vi vet inte men vi tror att ordspråken och namnen kommer från citat och från personer som Bexell själv beundrade och ville bevara för människan. Att det är tankesätt för så som han tyckte att man skulle vara”. Foto: Annika Lundby

Det här är ett av våra sommarreportage där vi tipsar om utflyktsmål som ligger inom en timmas resa från Kungsbacka.


Tänk om stenar kunde tala. I Torstorpsskogen i Grimeton kan de just det. Här lät nämligen lantbrukaren och riksdagsmannen Alfred Bexell hugga in över 600 ordspråk, talesätt och namn, och troligen ännu fler.
Nina Kvint från Grimetons hembygdsförening håller guidade turer för bokade sällskap och har koll på både Alfred Bexells historia och stenarna.
– Alfred Bexell föddes 1831 i Harplinge och ramlade ner och dog på en gata i Varberg 1900. Familjen Bexell kom från Bäckseda i Vetlanda och därifrån kommer namnet. Det var en prästsläkt och Alfreds pappa var prost i Harplinge och hans farbror i Grimeton. Så Alfred växte upp på prästgården i Harplinge. Som liten pojke gillade inte att gå i skolan. Det sägs att han fick skjuts till skolan men att han sprang hem över åkrarna så han var hemma igen före kusken, berättar Nina.
Regler var Alfred inte så mycket för och även om han inte gillade att gå till skolan var han lättlärd och fick undervisning i hemmet.
– När han var 15 tog han värvning och blev befäl. När han var 18 skulle han ut på övning med gubbarna i skogen. En skröna från den tiden är att befälen gick till Värdshuset men då tyckte Bexell synd om mannarna som blev kvar så han köpte sprit till dem. Men då orkade de ju inte upp nästa dag. När detta kom fram tog Bexell på sig ansvaret och meddelade att han säger upp sig med omedelbar verkan.
Frihetstänkare
Alfred Bexell ägde flera gårdar i Varbergstrakten, bland annat Göingegården och Kullagården.
– Han arrenderade först Torstorps gård och flyttade hit 1879. Han bodde här till 1899 då sonen tog över och Alfred flyttade till Kullagården i Veddige. Han var en framgångsrik lantbrukare och dikade och var tidig med att använda märgel som gödning på åkrarna, berättar Nina.
Bexell var även riksdagsman åren 1885 till 1895 och hade för den tiden radikala tankar som rösträtt för kvinnor och allmän rösträtt.
– Han var mycket för frihet och mänskliga rättigheter. Han gillade inte auktoriteter, även om han ju själv var det i samhället. Det sägs att han var sträng men rättvis. Han var en tuff arbetsgivare, men inte elak.

Föra tankar vidare
Bexell hade ett stort kulturhistoriskt intresse och en del i det är de stenar som man kan besöka idag och läsa inskriptionerna.
– Vi vet inte men vi tror att ordspråken och namnen kommer från citat och från personer som Bexell själv beundrade och ville bevara för människan. Att det är tankesätt för så som han tyckte att man skulle vara. Vi har hittat drygt 500 namn på mer och mindre kända personer och över hundra ordspråk eller sentenser och det kan vara flera på samma sten.
Alla stenar är GPS-utmärkta och koordinaterna kan man finna på Grimetons hembygdsförenings hemsida.
– Där står texten och GPS-utmärkningen. Så kan man gå runt och leta eller bara gå och titta och leta. I boken Bexells talande stenar finns också en lista och man kan söka på sentenserna och namnen som står i bokstavsordning.
Ordspråken och namnen höggs in av stenhuggare under åren 1880 till 1885 och namnen höggs in mellan 1895 och 1899.
– Man har hittat kassaböcker och de visar att stenhuggarna fick tre till fyra gånger bättre lön än de som arbetade på gården. Detta var verkligen något han ville och han ville bevara det svenska språket som han var rädd skulle dö ut.
När Alfred Bexell gick bort föll stenarna lite i glömska och mossa och lav började växa över texterna.
– De som bodde här visste ju att de fanns men de återupptäcktes 1925 av en familj som var ute och gick och kom lite vilse. De satte sig för att fika och då hittade barnen bokstäver på en sten.
I dag är de inhuggna texterna målade med röd färg men det är ett ständigt förbättringsarbete.
– Vissa stenar är väldigt tydliga medan på andra har den röda färgen försvunnit och man får lite veta var man ska leta, säger Nina.
Att packa picknick-väskan och bra skor på fötterna och ge sig ut i skogen vid Bexells stenar är ett äventyr för stora som små.
– I affären i Rolfstorp och hos Turistbyrån och hos hembygdsföreningen kan man köpa en rebuskarta där man ska leta stenar och få ihop till ett ord. Det finns för både vuxna och barn, säger Nina och fortsätter:
– Vissa stenar kan man lätt komma till då de ligger utmed vägen medan andra är det mer otillgängliga att ta sig till. Men till det vi kallar ordspråksområdet, där de flesta stenarna finns är det cirka en kilometer att gå. Många tycker om att komma hit på våren när bokskogen slår ut men jag tycker här är vackert året om.
SENASTE TV-NYHETERNA

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

City slog serieledarna - knappar in
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 11:06

City slog serieledarna - knappar in

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.