KULTUR & NÖJE 2023-06-04 KL. 09:00

Systrarna expanderar med kattpensionat

Av Johanna Simonsson

Systrarna Anna och Jenny Bergh har i över tjugo år spenderat dagarna med hästar och hundar när de drivit Mariedahls Gård i Anneberg. Utöver hundpensionat och ridklubb är deras senaste expansion kattpensionat.

Systrarna expanderar med kattpensionat
Anna och Jenny Bergh har drivit Mariedahls Gård i mer än 20 år och deras senaste utökning är kattpensionat. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

På Mariedahls Gård finns sedan tidigare ridskola, stallplatser och hundpensionat, vilket matchat systrarnas intressen.
– Anna har utbildat och tävlat i ridning medan jag utbildat och tävlat med hund. Vi båda jobbar inom hela verksamheten, men har varsin specialkompetens, berättar Jenny.

Familjen flyttade till Kungsbacka och Anneberg från Piteå år 2000 och har sedan dess förvaltat Mariedahls Gård. Gården rymmer stora hagar, ett stall och en byggnad åt hundarna. Nu har det även ett eget hus för kattpensionatet som är verksamhetens nyaste expansion. Anledningen till den senaste satsningen var den stora efterfrågan.
– De som lämnat sina hundar här har frågat efter det i flera år. Det är ju lättare att lämna sina djur på samma ställe.

Jennys väninna som också drev hund- och kattpensionat var dessutom på väg att gå i pension.
– Hon ville ha någonstans att rekommendera sina kunder till och då fick vi nog pushen som vi behövde för att starta.


Pheonix trivs med att ligga och kolla ut genom fönstret.


Frizon
I ett fönster i kattpensionatet sitter katten Stina och kollar ut genom fönstret. Väl innanför möts man av mjauandet från sex olika katter.
– Här är Maja som har väldigt mycket energi, berättar Jenny medan hon visar upp en svart katt som snabbt ålar sig ur hennes famn för att klättra i katträdet.

Runt omkring finns det åtta burar som rymmer allt mellan en till fem katter från samma familj. Det vanligaste är att katterna bor här en till två veckor.
– Men ibland åker ägarna iväg på kortare resor som konferenser eller weekends, berättar Anna medan hon står och tittar på den röda katten Jay som vilar i sin korg.

De båda syskonen trivs bra bland katterna och ser det som en lyckad utökning hittills.
– Det är jättehärligt. Detta har verkligen blivit vår frizon. Vi jobbar i högt tempo men här kan man komma med en kopp kaffe, slå sig ner med en katt i knät och mysa, säger Jenny.

Efter en stund sliter sig systrarna från katterna och beger sig bort till en av hagarna. Här står gårdens ridskolehästar och gömmer sig bakom stora träd långt bort. Så fort de hör Anna vissla springer de dock tillbaka in mot gården men först väntar de in den största hästen, Vasa, så att han kan ta täten.
– De går alltid i samma ordning, säger Anna medan hon strör ut hö åt dem.

Sen är det dags för hundarna att gå på promenad. Först ut är Ben som ivrigt hoppar upp mot Jenny innan han fortsätter längs med promenadstråket.
– Det är så vackert här året runt, berättar Anna.
– Ja, vi trivs verkligen i naturen. Det, djuren och kundrelationerna vi har byggt upp med ägarna är det bästa med det här arbetet, säger Jenny samtidigt som hon skrattar åt Ben vars öron flyger när han springer i gräset mellan systrarna.


Anna och Jenny Bergh trivs på gården och med djuren. Foto: Johanna SimonssonTV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.