KULTUR & NÖJE 2022-05-11 KL. 20:00

Scenliv och familjeliv i fokus

Av Ronny Karlsson

Båda deras framgångsrika artistkarriärer hotades av pandemin. Det gick till och med så långt att de utbildade sig inom andra områden. Men nu är det full fart för Mia och Robin Stegmar och den stora utmaningen är att få livspusslet att gå i hop.

Scenliv och familjeliv i fokus
Mia och Robin Stegmars scenkarriärer har tagit ordentlig fart igen efter pandemin. Foto: Ronny Karlsson.

Paret är bosatt i Åsa men har många resdagar varje år. Deras gemensamma resa började 2005, även om Robin gärna hade sett att det skett lite tidigare.
– Vi träffades för första gången på en fest hos gemensamma bekanta och jag blev helt golvad. Men det tog tre år innan vi blev i hop, hon hade inte samma starka upplevelse direkt, säger han med ett leende.
Då gick han på scenskola och jobbade samtidigt på Stadsteatern i Göteborg. Dessutom hade han hunnit med att bli rikskändis då han var med från början när Ica lanserade sin numera nästan klassiska reklam med Ica-Stig.
– Jag kände igen Robin från reklamen när vi träffades. Men jag bodde i Tyskland då och hade kanske inte så mycket koll, säger hon.
Tysklandsäventyret handlade om popbandet Itchycoo som Mia hade tillsammans med Tobias Gustavsson. De var med i Melodifestivalen 2004, men deras stora marknad fanns i Tyskland där man hade ett fint skivkontrakt och bland annat spelades det in en skiva i Los Angeles. När bandet var som störst blev det några år i Köln och Berlin då för Mia, som är född i finländska Vasa, men växte upp i Holmsund utanför Umeå.

Succé tidigt

Robin växte upp till största delen i Nynäshamn och Nyköping och i Nyköping tog han steget in i teatervärlden via pappans teatergrupp. Sedan dess har han blivit kvar i branschen och spelat med i en lång rad tv-serier, filmer och teaterföreställningar.
Medverkandet i Ica-reklamen öppnade dörrar, men var inte helt okomplicerat.
– Först ville jag egentligen inte göra den, men de sade att den bara skulle visas i någon vecka, och de betalade bra. Den blev en enorm succé, säger Robin.
Men trots det klev han av projektet och bröt sitt kontrakt.
– Stadsteatern tyckte att jag behövde välja. Jag blev erbjuden en hel del pengar för att fortsätta. men jag tackade nej. Jag har aldrig ångrat det, men det var en riktigt rolig roll för mig att spela.

Melodifestivalen
Även Mia har hållit i gång sin scenkarriär, hon var med i Melodifestivalen igen 2019 med bandet Pagan Fury.
– Vi spelade in en skiva och skulle ut på turné, men så kom pandemin och nu känns det som det tåget har passerat, säger Mia.
Dessutom blir det en hel del jobb med Jamladies, som bland annat var med på Norra Hallands stödgala för Ukraina i förra veckan.
Men det här med pandemin var en utmaning.
Den förändrade mycket i vårt samhälle och så även för familjen Stegmar.
– Jag var på turné med Dramaten/Riksteatern och allt ställdes in. Det såg så bra ut inför det året, det skulle bli vårt bästa år med alla jobb och sedan blev det ingenting, säger Robin.
– Det var lite panikartat i mars 2020. Vi frilansar båda två och hade byggt om huset, säger Mia.
Det gick faktiskt så långt att de båda började att studera för att vara redo för andra yrken. Mia läste ekonomi och Robin förberedde sig för ett jobb som lastbilschaufför.
Men till slut vände det. Mia gjorde spelningar med Jamladies inför en publik på max 50 personer varje gång och höll i gång på det viset. Robin fick en roll i en internationell reklamfilm för Volvo och situationen blev aldrig så allvarlig som de kanske ett tag befarade.

Har tagit fart
Nu är pandemins restriktioner borta och båda karriärerna har tagit rejäl fart. Mia Stegmar åker på turné med Jamladies där man ska framför Marie Fredriksson-låtar. Och hon skriver även egen musik. På TV 4 kan man höra en av hennes låtar varje vardagsförmiddag, då hon skrivit signaturen till programmet Malou efter 10.
Robin har fyra olika projekt på gång. Bland annat ska han spela en spännande roll i en kommande tv-serie via en streamingkanal. Och så ska han spela i en ny Beck-film som det ska jobbas med under året.
Samtidigt ska familjen och de tre barnen hinnas med.
– Det är det jag är mest nervös för nu, hur vi ska hinna med. Det kanske vore värt ett eget reportage med alla våra logistiklösningar, säger han.
En av lösningarna är att ha med barnen vid föreställningarna, och det har fungerat bra.
- Jag var med mycket med min pappa och jag älskade det. Vi har sagt till barnen att de får följa med så länge det funkar, men numera vill de hellre vara hemma, menar Robin.
Det är ett intensivt liv för familjen Stegmar och pusslandet när det gäller att kombinera jobb med familj har gått bra så här långt. Scenlivet vill de inte vara utan.
– Det är faktiskt lika roligt ännu, säger Mia.
Ronny Karlsson
0300 - 52 13 64
ronny.karlsson@norrahalland.se

Fakta Robin Stegmar
Ålder: 47 år.
Familj: Frun Mia, barnen Ingrid, Ville och Elvis samt fågeln Ninja.
Fritidsintressen: Träning, matlagning och att snickra.
Bästa film: Amelie från Montmartre.
Drömroll: Svårt. Men jag ska spela in en tv-serie och där jag ska jag spela en fin och lite skör manlig karaktär. Det ser jag verkligen fram emot.

Fakta Mia Stegmar
Ålder: 44 år.
Familj: Maken Robin, barnen Ingrid, Ville och Elvis, samt fågeln Ninja.
Fritidsintressen: Jag värnar verkligen om mina vänner. Sedan tycker jag om att promenera och ge mig ut och springa.
Bästa film: Dagboken.
Drömgig: Jag älskar att jobba med Jamladies, vi har så kul tillsammans. Jag skulle vilja spela i stora konsertsalar med vår Marie Fredriksson-föreställning.
SENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Adaam och Lova till årets School’s out
NYHETER 2022-05-27 KL. 19:00

Adaam och Lova till årets School’s out

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Husägare överklagar beslut om badstörning
NYHETER 2022-05-27 KL. 13:30

Husägare överklagar beslut om badstörning

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland
DEBATT 2022-05-27 KL. 11:00

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.