KULTUR & NÖJE 2023-11-11 KL. 11:00

Sång för pojkar ska locka fler till körer

Av Malin Söderlind

Gosskören i Kungsbacka kyrka är anpassad för att killar ska ha roligt med sina röster och sjunga tillsammans i grupp. Det behövs för att killar tenderar att hoppa av blandade körer. Nu satsar även Svenska kyrkan på mer sång för barn över hela landet.

Sång för pojkar ska locka fler till körer
Oscar Ferm, Vilgot Liljered, Ivar Liljered, William Carlén, Vignir Herbjörnsson och Edvin Ingemarsson sjunger i gosskören tillsammans med Axel Sandberg som inte är med på bild.

TV-klipp och nyheter

– Barn sjunger för lite idag. Det är tråkigt, för sången ger så mycket, särskilt när man gör det tillsammans. Forskning visar att körsång minskar stress, vi integreras med varandra, det hjälper till med lärandet och förmågan att uttrycka sig, förklarar Ulrika Hjertén Åberg, organist och körledare i Kungsbacka kyrka.

På riksnivå har Svenska kyrkan startat uppropet Sång igång. De har tagit fram ett häfte med 20 vanliga svenska sånger och erbjuder samarbete med skolor för att få barn att sjunga mer både i skolan och i körer.

– Vi behöver hjälpas åt att uppmuntra barn att sjunga mer i skolan och i vardagen eftersom barn sjunger mindre generellt. Vi kan komma till skolan och hjälpa till med sång, erbjuder Ulrika.


Många körer i närområdet

Församlingarna i kommunen har många körer med olika inriktning. För nybörjare som behöver extra trygghet för att våga, barnkörer, kvinnokörer, manskörer, blandade körer och körer som kan framföra avancerade verk.

Gosskören i Kungsbacka startade för drygt fyra år sedan och just nu är det sju pojkar som deltar.

– Det bästa är att sjunga och när vi har framträdande, säger William Carlén som är sju år gammal och snart har varit med i gosskören i två år.

Carl Envik-Markman och Ulrika Hjertén Åberg leder gosskören i Kungsbacka kyrka. De hoppas att fler vill vara med och sjunga i kör.

Ulrika Hjertén Åberg och Carl Envik-Markman, som tillsammans leder gosskören gör anpassningar för just killar.

– Vi börjar med fika och lek och sedan håller vi ett högt tempo och tänker på att de ofta är tävlingsinriktade. Vi vill få till en trend där det är naturligt för killar att åka till en kör. Hade alla varit körsångare, så hade vi inte haft några krig, säger Ulrika.

Att färre killar deltar i körsång märks i rekryteringen bland vuxna, där det ofta är betydligt fler kvinnor i körerna.

– Bland det vi i körsammanhang lär ut är att använda den rösten vi har tillsammans i grupp. Det är stor skillnad mot exempelvis det barnen kanske har sett i program som Idol där de pressar sina röster till alla lägen, sjunger solo och nästan alltid använder microfon. Vi drar nytta av olikheterna. Barnen har till exempel korta stämband och därför är deras röster ljusare, berättar Ulrika som verkligen vurmar för sångens kraft.TV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.