KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Av Ronny Karlsson

Han tröttnade på pandemin och åkte runt i Sverige för att skriva kåserier. Nu släpper Åsabon Jan Hansson boken ”Strövtåg” och givetvis finns hemtrakterna med.

Resor under pandemin blev till bok
Journalisten Jan Hansson har gjort en bok med sina kåserier från olika svenska städer. Foto: Ronny Karlsson.

Hansson var under många år sportchef på Göteborgs-Posten och därefter på Borås Tidning. Men hans journalistiska resa började faktiskt på Norra Halland.
– Jag var sportintresserad och när jag fick moped åkte jag runt och såg en massa matcher. Chico såg mig och erbjöd mig att börja skriva, minns han.
Chico är Norra Hallands legendariske reporter och ersättningen var till en början tio öre per skriven rad.
Även om den lokala fotbollen fortfarande intresserar Hansson, så har han genom åren också varit på större evenemang. Bland annat har han bevakat tolv OS och sex VM-fotbollsturneringar.
Men sedan några år är han pensionär, även om behovet av att skriva fortfarande finns där. Under pandemin blev han rastlös av att bara sitta hemma i Åsa och det var starten för det här projektet.

Boken växte fram

Från början fanns inga planer på en bok. Resorna gjorde han mest för att få komma ut och det som skrevs publicerades på Facebook. Men det blev en hel del uppmärksamhet där, det kom förslag på att texterna skulle samlas i en bok och nu har den blivit verklighet.
– Jag var tveksam först, men sedan började jag att undersöka bokbranschen. Boken är tryckt i Estland och jag fick bra hjälp med layouten som jag tycker blev riktigt bra, säger han.
Under sina besök runt om i landet försökte Jan Hansson hitta mer än bara det som människor redan vet. Han såg till att träffa människor för att få höra nya historier.
– Men det var inte alltid så lätt under pandemin, ofta var jag ensam när jag gick på restaurang och man fick hålla avstånd till de man träffade.
Efter att ha vuxit upp på Storgatan i Kungsbacka var det självklart att ha med hemkommunen i boken. Men även Åsa och Onsala har egna avsnitt.

Favoritstäder

Resorna har också gett honom en ny bild av flera städer. Han har hittat nya favoritplatser, men också varit på mindre lockade platser.
– Jag gillade verkligen Tranås, det var en levande stad. Även Alingsås är fint.
På den andra sidan av skalan hamnar bland annat Ronneby.
– Jag var visserligen där under pandemin, men det var ju inte en människa ute. Det var ganska deprimerande faktiskt. Även Lesjöfors var speciellt, det kändes som att allt var nedstängt, det fanns bara en pizzeria och jag var enda gästen.
I slutet av maj börjar boken att säljas. Hansson kommer själv att sköta försäljningen och han kommer att ordna evenemang i Kungsbacka, Åsa, Göteborg, Borås och Varberg där han ska prata om sin bok.
– Boken är skriven i kåseriform, det är inte gravallvarligt. Jag ville hitta sådant som är utanför det ordinarie protokollet, säger han.
Det här är första gången som han ger ut en bok på egen hand. För drygt 20 år sedan var han med och gjorde en bok om millennieskiftet under sin tid på GP. Målet med den här boken är att den ska täcka de kostnader som funnits, och redan finns faktiskt lite planer på ännu en bok.
– Jag har tänkt att jag ska göra något om Göteborg. Det finns ett kapitel med i den här boken, men där finns det mycket att berätta.


Fakta Jan Hansson
Ålder: 72 år.
Familj: Två barn och fyra barnbarn.
Fritidsintressen: Sport, men jag är också intresserad av samhällsfrågor.Världens bästa idrottare: Jag gillar ju fotboll och där tycker jag att Messi är bäst. Sedan är J-O Waldner den bäste svenska idrottaren genom tiderna.


Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.