KULTUR & NÖJE 2022-01-02 KL. 20:00

Patric brinner för att skapa musikvideos

Av Julia Sandstén Vikberg

Patric Ullaeus började göra musikvideos till hiphop-gruppen Infinite Mass på 90-talet, sedan brakade det loss. Han är i dag en framgångsrik filmregissör som ligger bakom hundratals kända artisters musikvideor.
– Du gör inte det här om du inte är passionerad, säger Patric Ullaeus.

Patric brinner för att skapa musikvideos
Patric Ullaeus har sysslat med att göra musikvideos sedan 90-talet och menar att mycket har hänt inom branschen sedan dess. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I ett industriområde bland tegelhus med stora rustika fönster har Patric Ullaeus sin studio. Han beskriver själv området som en blandning mellan Berlin och Brooklyn.
– Det är i sådant här område som man vill ha en studio, det får gärna vara lite ruffigt, säger Patric Ullaeus.
Han visar runt i den stora lokalen med bra ljusinsläpp. Kamerastativ, studiolampor, en grön skärm, rekvisita lite här och där och ett kontor med priser för musik som han har gjort musikvideos till på väggarna. Patric Ullaeus har sin studio i Mölndal och sitt hem i Kullavik. Han är dock uppvuxen i Göteborg och det var där hans intresse för musik och film grundades.
– Jag var med i ett band som ung och märkte att jag var intresserad av skapandet runt om. Jag fick ett intresse för foto och film. Sedan utbildade mig till filmare, säger Patric Ullaeus.
Hans karriär drog igång under den svenska hiphop-vågen på 90-talet. Han startade företaget rEvolver Film Company och började göra musikvideos till artister som Infinite Mass. En dag fick han ett telefonsamtal från den tyska hiphop-producenten och rapparen Toni Cottura.
– Han var Tysklands Puff Daddy. Han sa ”hej, jag är Toni Cottura. Jag ska göra dig rik.” Jag sa ”berätta mer”, säger Patric Ullaeus.
Patric började arbeta med Toni och reste runt i världen och gjorde musikvideos. I dag är listan med svenska och internationella artister som han har jobbat med lång – Ace of Base, In Flames, Eric Saade, Petra Marklund och Hammerfall för att nämna en handfull kända namn – och han har prisats på Norges motsvarighet till Grammisgalan, Spellemannprisen, för en musikvideo åt det norska bandet Dimmu Borgir. På frågan vad som är nyckeln till framgångarna är svaret enkelt: han älskar det han gör.
– Du gör inte det här om du inte är passionerad. Det finns bara kanske fem personer i världen som kan leva på att göra musikvideos. Jag är lyckligt lottad, säger Patric Ullaeus.


Patric Ullaeus har en studio i Mölndal men har egentligen hela världen som arbetsplats. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Branschen förändrats
Han har nu jobbat i branschen i cirka 30 år och sett hur den har utvecklats i takt med digitaliseringen och teknikutvecklingen. Enligt Patric Ullaeus lägger man i dag inte in lika stora summor pengar i videoproduktion som man gjorde på 90-talet.
– Det var större pengar då. En gång hyrde vi en hel ö i Puerto Rico, vi filmade ett flygplan som landade från en helikopter och vi filmade två båtar från en annan båt. I dag kan jag åka till Island med två ryggsäckar när jag ska göra en video. Vi har en helt annan sorts teknik. Vi behöver vi inte någon helikopter, vi har drönare, säger han.
Han menar även att musikvideos nås av fler personer i dag än på 90-talet på grund av digitaliseringen.
– Förr hade alla länder olika tv-program som visade musikvideos. Då behövde man sätta på tv:n klockan åtta för att se ett program och det var egentligen inte jättemånga videos som hann visas. Nu ses videos världen över. En video kan få miljoner visningar minuten efter att du lägger ut den.


Patric Ullaeus gör musikvideos till både svenska och internationella artister. Nu för tiden är det främst inom genren hårdrock men han gör även musikvideos till artister som Eric Saade. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Konstprojekt
Patric Ullaeus arbetsdagar ser i dag helt olika ut och kan äga rum lite var stans i världen. Musikvideos är hans huvudsyssla men han gör även en del reklamfilmer, bland annat åt Volvo, och har många andra sidoprojekt. Han berättar bland annat att han gör ett barnprogram, "Den Lilla Äventyraren", där han och hans dotter tar en runt till olika platser i världen och om det pågående konstprojektet ”RockART” som han gör med tillsammans med designern Björn Johansson. Konstverken, där den gemensamma nämnaren är skotthål som de skapat genom att skjuta på glas på en skottbana, har ställts ut på bland annat Luxe Gallery i New York. Med samma stil har de även designat gitarren åt Gus G, gitarrist i Ozzy Osbournes band, och under namnet "The RockART Guitar" finns den att köpa i tre olika prisklasser.
– Får jag för mig något roligt så gör jag det, säger Patric Ullaeus.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får träffa så många olika människor och skapa med dem, säger Patric Ullaeus.



Patric Ullaeus
Ålder: 53
Uppvuxen: Göteborg
Bor: Kullavik
Familj: 14-årig dotter och hunden Otto
Gör: Filmregissör och driver rEvolver Film Company

TV-klipp och nyheter

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården
2025-05-06 KL. 20:00
Premium

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården

Tror att den gamla hederliga fikan är på väg tillbaka

I topp: Stor tomt med två hus i Vallda
2025-05-06 KL. 19:00
Premium

I topp: Stor tomt med två hus i Vallda

Gamla fakturor ger Tjolöholm ett underskott på sju miljoner
NYHETER 2025-05-05 KL. 12:50
Premium

Gamla fakturor ger Tjolöholm ett underskott på sju miljoner

Omröstning om Tjolöholm i fullmäktige skjuts fram

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Premium

Sporthelgen i korthet

Den makalösa segersviten tog slut i semin:
HANDBOLL 2025-05-05 KL. 10:05
Premium

Den makalösa segersviten tog slut i semin: "Riktigt surt"

Aranäs lämnade finalhelgen med tre medaljer

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-06 KL. 16:00
40 år sedan: Gammal polisstation revs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.