KULTUR & NÖJE 2022-08-29 KL. 09:00

Ny kulturkurs för 55-plussare

Av Christina Wagner

Löftadalens folkhögskola startar en ny kulturkurs i höst. Personer över 55 år ska förkovra sig i halländsk kultur.

Ny kulturkurs för 55-plussare
Ingrid Hammond Sördal, lärare på nya kulturutbildningen för 55-plussare på Löftadalens folkhögskola. Foto: Arkivfoto/Privat

Utbildningen har efterfrågats länge på skolan av kulturintresserade äldre.

– Det har funnits ett önskemål att även närsamhället ska kunna ta del av folkbildning. Tidigare har vi mest vänt oss till ungdomar, men det finns ett önskemål och ett stort behov. Vi har haft förfrågningar av pensionärer som sagt att här finns ingenting för oss, så nu sa vi att nu sa att vi skapar den här kursen, förklarar Ingrid Hammond Sördal, lärare på skolan.

Den ettåriga utbildningen kör igång den 29 augusti och deltagarna kommer träffas två gånger per vecka under två terminer.

– Vi har fått 21 ansökningar. Intresset är relativt stort med tanke på att det är första gången.

Det är inte bara halländsk kultur som ska finnas på schemat, utan konst i olika uttrycksformer

– Vi tittar på olika delar, det blir både matkulturarv, konst, historia, teater och musik. Och det goda samtalet kring det, vi ska också resa runt och titta på olika saker.

Ingrid Hammond Sördal har nyligen satt igång med detaljplaneringen. En del av innehållet utgår från skolans kulturundervisning, men det blir också annat.

– Vi kommer ha besök av keramiker, av dramaavdelningen som kommer berätta om Molière, som i och för sig inte är halländskt men ges på teatern i närheten. Till våren kommer föreställningen på Teater Halland, säger hon.

Beroende på deltagarnas erfarenheter av halländsk kultur så kan de också påverka innehållet.

– En del kanske är nyinflyttade och har fått en relativt nyväckt nyfikenhet när de blivit pensionärer och har tid att se sig om i kulturen. Men sen finns det de som alltid varit aktiva i Kulturen i Halland, som Äskhultsby är det säkert många som har besökt. Och fästningen har alla varit till, så den kanske går bort. Men många har egna intresseområden.

Broderi eller historia
Helst vill inte Ingrid Hammond Sördal påverka deltagarnas önskemål, men hon har två favoritresmål som kan komma med på schemat.

– Vid Gunnarps kyrka vid Ätran finns en bro som funnits med ända sedan 1600-talet. Då var det gränsland mellan Danmark och Halland, det vore jätteroligt att titta på. Sen finns det ett broderimuseum i södra Halland, det är en konstform som kvinnor sysslat med i långa tider och nu finns det nyväckt intresse för broderi även bland unga. Det är roligt att titta på hur det utvecklats och hur det kan utvecklas framöver.SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter