KULTUR & NÖJE 2022-04-30 KL. 18:00

KUST jubilerar med extra stor ensemble

Av Christina Nordwall

Det första teaterprojektet kom aldrig till premiär men sedan dess har det blivit desto fler. I år firar KUST tioårsjubileum och det blir med en rekordstor ensemble.
– Vi ville göra något stort och bjuda in alla som någonsin spelat med oss genom åren, säger Victoria Forsberg, skådespelare och en av grundarna till Kungsbacka stadsteater (KUST).

KUST jubilerar med extra stor ensemble
JUBILEUM. Teatergruppen KUST firar tioårsjubileum med pjäsen Gatan. Viktor Svensson, Bakri Wazzan, Olivia Cundy och Felicia Högenberg repeterar under övervakning av Andreas Scheffel och Victoria Forsberg. Foto: Christina Nordwall

Firandet fick skjutas upp ett år på grund av pandemin men den 7 maj är det dags. Då tar sig den fria teatergruppen an pjäsen Gatan av Jim Cartwright.
– Det är samma pjäsförfattare som i vår första pjäs Bar som vi repeterade men aldrig spelades. Det är ett sätt att knyta ihop säcken och också ett projekt jag velat göra sedan jag gick på Kulturskolan i 16,17-årsåldern, säger Andreas Scheffel, regissör och medgrundare till KUST.

Stort projekt

21 personer medverkar i ensemblen och dessutom tillkommer bland annat sminkör, koreograf och kostymör. Ett stort projekt att ro iland och Andreas ser lätt stressad ut en dryg vecka före premiär.
– Ja, och ikväll är första gången alla repeterar tillsammans, säger han.
Flera av de medverkande spelar flera roller och har i stor mån kunnat repetera på egen hand. Repetitionerna har pågått sedan i februari och flera av de som är med har tidigare förekommit i KUST:s produktioner. I år har man också tagit in nya skådespelare.
– Kjell-Åke Rinnarv var med i vår första produktion 2013. Hans karaktär är en röd tråd i pjäsen som är uppbyggd av små scener, det är en slags nummerrevy utan att vara buskis. Det är en mörk pjäs, säger Victoria.

Starka berättelser

Den ursprungliga pjäsen skrevs på 80-talet och utspelar sig i brittiska Lancashire under en tid av hög arbetslöshet. I KUST version förekommer samma människor men i en annan tid. Allt utspelar sig på en gata i en stad, under en hektisk kväll.
– Det handlar om vad kampen mot hopplösheten gör med människor. Det är ett antal olika karaktärer och starka berättelser. Vissa scener är jätteroliga och andra väldigt svarta, säger Victoria.
– Ja, åskådarna kommer att hitta sådant de gillar och sådant de inte gillar. Det är en tacksam pjäs när man jobbar med en så stor ensemble och det är nog det roligaste men också det jobbigaste vi i KUST har gjort, säger Andreas.

Ger tillbaka

Och även om KUST nu är inne på elfte året finns inga planer på att sluta. Både Victoria och Andreas säger lite skämtsamt att de redan är inne i nästa pjäs. Det ideella arbetet tar mycket tid men även om det kan vara slitsamt ger det också mycket.
– Det är skönt att ha den här ventilen för sitt eget skapande, säger Victoria.
Pjäsen spelas på Alléteatern 7 maj, 13 maj, 20 maj och 21 maj. Producent är Richard Forsberg och regissör Andreas Scheffel.

KUST startades av sex personer varav fyra är kvar och i högsta grad delaktiga: Victoria Forsberg, Richard Forsberg, Andreas Scheffel och Andreas Barås.


SENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Adaam och Lova till årets School’s out
NYHETER 2022-05-27 KL. 19:00

Adaam och Lova till årets School’s out

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Husägare överklagar beslut om badstörning
NYHETER 2022-05-27 KL. 13:30

Husägare överklagar beslut om badstörning

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland
DEBATT 2022-05-27 KL. 11:00

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.