KULTUR & NÖJE 2022-05-17 KL. 16:00

Frillesås har sin egen konstkoloni

Av Christina Wagner

När Konstrundan drar igång runt Kristi Himmelfärdshelgen är Lena Larsson en av fem konstnärer som öppnar sina ateljéer i Frillesås.

Frillesås har sin egen konstkoloni
BJUDER IN. Lena Larsson är en av fem konstnärer i Frillesås som öppnar ateljén under Konstrundan i Halland. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Lena Larssons verk syns på flera ställen i Halland och Sverige och hon har varit med på Konstrundan tidigare. Bildkonstnär Lena Larsson arbetar i både textil, måleri och grafik och öppnar sin målar- och textilateljé under Konstrundan i Halland.
– Det är så roligt att vara med och visa upp vad jag gör, Förra året över 300 personer här. Jag ser fram emot det, hoppas det blir lyckat, säger hon.
I målarateljén i huvudbyggnaden i huset vid havet hänger vinterns stora konstprojekt med korpar, både i akryl men också i tekniken fotopolymer.
– Jag blandar tecknade eller målade bilder med foton som jag jobbar med i Photoshop och för över på en ljuskänslig plåt, som jag sedan färgar in och trycker med. I vissa fall frilägger jag motivet med hjälp av en såg, som prinsessorna bredvid korparna. ”Flickan i glaskupan” var ett foto jag tog i en gammal kyrka på Korsika, jag har blandat det fotot med mina tecknade korpar. Dem gjorde jag i kol, i Photoshop kan jag sedan ändra storlek på korparna. Sedan handkolorerar jag i efterhand och kompletterar med kollage. Det kan vara målade bilder eller stygn, jag kan även sy på bilden, berättar Lena Larsson när hon beskriver sitt tillvägagångssätt och visar olika tavlor i rummet där en del också har handbroderade detaljer.


FOTOPOLYMER. På Lena Larssons bilder samsas olika tekniker. Korparna är hennes senaste projekt. Foto: Christina Wagner


Korpar inspirationskälla
Hon har fått expresstöd från Region Halland kultur för att kunna jobba vidare med tekniken.
– Själva tryckplåten är ganska dyr, nu när jag fått bidraget kan jag testa lite grann. Allt behöver inte bli bra och jag har råd att pröva mig fram, säger hon.
Korparna såg hon vid ett torp familjen äger i närheten, och fåglarna blev en av många inspirationskällor från naturen.
– Det är en säregen fågel, väldigt skygg men så rolig att betrakta. Hur den flyger, den flyger uppochner och i spiraler. Den flyger ofta ovanför oss när vi är där, men man kommer aldrig nära den.



Fynd i taket
När de bytte tak i samma torp upptäckte hon att barkborrar ätit på taket. Det inspirerade till hennes tavlor med brodyr av gångarna, som till och med är monterade på träbitar av det maskätna taket.
I en annan del av huset finns tavlor som på håll ser ut som blommor, men nära inpå avslöjar kollage av gamla kartböcker. I textilateljén, som med sin vävstol inte heller får missas, hänger både bilder och vävd textil med porträtt. Utomhus, på ateljéväggen, finns en större vävnad med motiv inspirerade av havet utanför.

Samlade på ett ställe
Lena Larsson ser fram emot att berätta om sin konst, och hoppas många hittar till konstnärerna i Frillesås under Konstrundan.
– Vi är fem konstnärer i Frillesås så det är värt att åka hit. Man kan se både textil, måleri, silver och keramik, det är så olika uttryckssätt med de olika konstnärerna och verkligen en helhetsupplevelse.





Konstrundan i Halland
När: 26 - 29 maj. Torsdag till söndag kl 11-17
Vad: 172 verksamma konstnärer i Halland visar upp sina ateljéer för allmänheten. I Frillesås är det Lena Larsson, Eva Bengtsson, Elisabeth Dahlgren, Ulrika Eliasson och Karin Frick Stenum. Flera konstnärer från Norra Halland deltar som har ateljéer i Kungsbacka, Vallda, Åsa, Kullavik, Onsala, Fjärås och Stråvalla.
Samlingsutställning för samtliga medverkande konstnärer visas på Rotundan, Arena Varberg och för konstnärerna i Kungsbacka kommun på Hjertstedska Galleriet i Kungsbacka.
Mer information finns på konstrundanihalland.se



Mycket som händer i helgen
NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Premium

Mycket som händer i helgen

TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Mycket som händer i helgen
Premium | TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Hackspettsdispensen överklagas igen
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Emilia bor i ett tält i skogen
Premium | BLÅLJUS 2024-04-26 KL. 09:00
Döms för sex med minderårig flicka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.