KULTUR & NÖJE 2022-05-17 KL. 16:00

Frillesås har sin egen konstkoloni

Av Christina Wagner

När Konstrundan drar igång runt Kristi Himmelfärdshelgen är Lena Larsson en av fem konstnärer som öppnar sina ateljéer i Frillesås.

Frillesås har sin egen konstkoloni
BJUDER IN. Lena Larsson är en av fem konstnärer i Frillesås som öppnar ateljén under Konstrundan i Halland. Foto: Christina Wagner

Lena Larssons verk syns på flera ställen i Halland och Sverige och hon har varit med på Konstrundan tidigare. Bildkonstnär Lena Larsson arbetar i både textil, måleri och grafik och öppnar sin målar- och textilateljé under Konstrundan i Halland.
– Det är så roligt att vara med och visa upp vad jag gör, Förra året över 300 personer här. Jag ser fram emot det, hoppas det blir lyckat, säger hon.
I målarateljén i huvudbyggnaden i huset vid havet hänger vinterns stora konstprojekt med korpar, både i akryl men också i tekniken fotopolymer.
– Jag blandar tecknade eller målade bilder med foton som jag jobbar med i Photoshop och för över på en ljuskänslig plåt, som jag sedan färgar in och trycker med. I vissa fall frilägger jag motivet med hjälp av en såg, som prinsessorna bredvid korparna. ”Flickan i glaskupan” var ett foto jag tog i en gammal kyrka på Korsika, jag har blandat det fotot med mina tecknade korpar. Dem gjorde jag i kol, i Photoshop kan jag sedan ändra storlek på korparna. Sedan handkolorerar jag i efterhand och kompletterar med kollage. Det kan vara målade bilder eller stygn, jag kan även sy på bilden, berättar Lena Larsson när hon beskriver sitt tillvägagångssätt och visar olika tavlor i rummet där en del också har handbroderade detaljer.


FOTOPOLYMER. På Lena Larssons bilder samsas olika tekniker. Korparna är hennes senaste projekt. Foto: Christina Wagner


Korpar inspirationskälla
Hon har fått expresstöd från Region Halland kultur för att kunna jobba vidare med tekniken.
– Själva tryckplåten är ganska dyr, nu när jag fått bidraget kan jag testa lite grann. Allt behöver inte bli bra och jag har råd att pröva mig fram, säger hon.
Korparna såg hon vid ett torp familjen äger i närheten, och fåglarna blev en av många inspirationskällor från naturen.
– Det är en säregen fågel, väldigt skygg men så rolig att betrakta. Hur den flyger, den flyger uppochner och i spiraler. Den flyger ofta ovanför oss när vi är där, men man kommer aldrig nära den.Fynd i taket
När de bytte tak i samma torp upptäckte hon att barkborrar ätit på taket. Det inspirerade till hennes tavlor med brodyr av gångarna, som till och med är monterade på träbitar av det maskätna taket.
I en annan del av huset finns tavlor som på håll ser ut som blommor, men nära inpå avslöjar kollage av gamla kartböcker. I textilateljén, som med sin vävstol inte heller får missas, hänger både bilder och vävd textil med porträtt. Utomhus, på ateljéväggen, finns en större vävnad med motiv inspirerade av havet utanför.

Samlade på ett ställe
Lena Larsson ser fram emot att berätta om sin konst, och hoppas många hittar till konstnärerna i Frillesås under Konstrundan.
– Vi är fem konstnärer i Frillesås så det är värt att åka hit. Man kan se både textil, måleri, silver och keramik, det är så olika uttryckssätt med de olika konstnärerna och verkligen en helhetsupplevelse.

Konstrundan i Halland
När: 26 - 29 maj. Torsdag till söndag kl 11-17
Vad: 172 verksamma konstnärer i Halland visar upp sina ateljéer för allmänheten. I Frillesås är det Lena Larsson, Eva Bengtsson, Elisabeth Dahlgren, Ulrika Eliasson och Karin Frick Stenum. Flera konstnärer från Norra Halland deltar som har ateljéer i Kungsbacka, Vallda, Åsa, Kullavik, Onsala, Fjärås och Stråvalla.
Samlingsutställning för samtliga medverkande konstnärer visas på Rotundan, Arena Varberg och för konstnärerna i Kungsbacka kommun på Hjertstedska Galleriet i Kungsbacka.
Mer information finns på konstrundanihalland.se
Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.