KULTUR & NÖJE 2022-05-11 KL. 11:50

Fångar legendarer under promenad

Av Christina Nordwall

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon.
– Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.

Fångar legendarer under promenad
Nicholas, Malin, Erik, Johan, Oscar och Oskar på väg till ett av "gymmen" i Kungsbacka. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Pokémon GO sker genom att man letar Pokémon-figurer på verkliga platser, till exempel ute på stan, och fångar dem med hjälp av sin smarta telefon. Det finns flera varianter av spelet, det går att spela ensam eller i grupp och möjlighet finns också att byta Pokémon med varandra.
– Ikväll när det är ”raid” håller vi på i cirka en timma och går från gym till gym som det kallas. När vi väl hittar ett gym och är inne i det blir det match och vi hjälps åt med att fånga Pokémon, säger Malin.

Onsdagar
Spelet startade år 2016 världen över och i Kungsbacka har man samlats sedan dess.
– Vi är flera som är här idag som varit med sedan början. Ingen kände varandra från början. Vissa kommer till och andra försvinner. Vi har varit allt mellan tre och över 40 personer och det är alla åldrar. Vissa har flera telefoner och flera konton, säger Malin.
Varje onsdag kl 18 året runt samlas man vid Villa Solbacka och går sedan mot Skansen. På vägen fångas Pokémon. Tystnaden och svepandet på mobilen i själva matchögonblicket byts snart till tjo, tjim och småprat i väntan på att nya Pokémon ska kläckas.
– Alla har olika mål med spelet, vissa vill ha alla Pokémon, vissa har man redan. Det som är bra är att det är ett snällt spel, det är engagerade människor som går ut och går, samarbetar och hittar vänner, säger Malin.

Facebookgrupp
I Kungsbacka är det många som spelar Pokémon GO, förutom ”raider” finns det bland annat tretimmars ”community”-dagar en gång per månad. Det finns en chatt där man kan ställa frågor och en Facebookgrupp. Och även om man spelar ofta är det ingen risk att man blir färdig med spelet.
– Det blir mycket nytt bara man kommer till en annan stad eller annat land. Det kommer också nya Pokémon hela tiden och bara här i Kungsbacka finns det väldigt många gym, säger Malin Börjesson innan hon och resten av gänget vandrar vidare mot nästa för att fånga fler legendarer.



TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.