KULTUR & NÖJE 2022-05-12 KL. 20:00

Doldis i nöjesbranschen

Av Christina Nordwall

En stor del av hans yrkesliv har kretsat kring musik. Han har sjungit i band, dragit ihop konserter med kända artister och är nu producent för sommarteatern på Tjolöholm. Hans Helander har rott iland många framgångsrika projekt under årens lopp men verkar ha en jordnära inställning till livet.
– Det går inte att ta något för givet i showbiz, säger han.

Doldis i nöjesbranschen
Hans Helander tar gärna långa promenader tillsammans med hunden Milli. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Hans växte upp i Gårdskulla, i centrala Kungsbacka, eller på ”fel” sida järnvägen som han säger lite skämtsamt.
– Ja, men det var ju så. Jag är halvnorsk. Min mamma Britt som fyllde 88 år häromdagen kom hit efter kriget för att jobba på Lithanders textilfabrik, träffade pappa Stig och resten är historia, säger han och skrattar.
Han är fostrad inom idrotten och spelade hockey i Hanhals. Banan inom nöjesbranschen startade på Focus, dåtidens hetaste diskotek i Kungsbacka.
– Jag jobbade för Jan-Ove Karlsson på Focus och gjorde allt från att vara vakt till att städa toaletterna.
Därefter blev det Hotell Halland och fortsatt samarbete med Jan-Ove.
– 1984 började min bana på hotellet och den första artisten jag bokade dit var Monika Törnell. Jan-Ove och jag köpte sen Kristianssons tillsammans. Vi jobbar fortfarande ihop och är goda vänner, säger Hans.
I samma veva som de köpte Kristianssons började bandet Midnight Blue, som Hans sjöng i, att bli välkänt och det blev turnerande runtom i Sverige.
– Jag tycker det är kul att stå på scen och gillar att åka ut och spela. Det gör jag fortfarande. Förra året sjöng jag med Kalle Moreaus och det blir det i sommar också. Det är en ynnest att få spela med stora artister men att stå på scen är inte så glamoröst som man tror. Jag har alltid jobbat parallellt och gått upp tidigt, säger Hans.

Perfekt plats
Hans har alltid haft en förkärlek för Tjolöholm och drev i början av 90-talet Tjolöholm Classic Show. Det var då han insåg att platsen var perfekt för att ha konserter på. År 2000 tog han dit Rhapsody in Rock med Robert Wells och succén var ett faktum.
– Det kom 16000 personer!
Året därpå var det dags för Tommy Körberg, Sissel Kyrkjebø och Tito Beltran att inta scenen på Tjolöholm.
– Det kom inte riktigt lika mycket folk och är det något jag har lärt mig så är det att inget är givet i showbiz.
Genom åren har han skaffat sig ett stort kontaktnät och han umgås även privat med många kända personer. Själv trivs han bra med att hålla sig i bakgrunden även om han tycker att det är skoj att stå på scen ibland.
– Jag tycker inte man ska ta sig själv på så stort allvar. Vi är alla lika. Det är ingen skillnad på kända människor och andra, en del står på scenen och andra nedanför. Vi är alla människor som går upp på morgonen och duschar. Det viktiga är att man vill varandra väl.

Sommarteater
Hans första sommarteater på Tjolöholm, Jeppe på berget med Claes Malmberg och Marianne Mörck, sattes upp 2019.
– När den skulle flytta från Gunnebo kom Lasse Kronér och Claes Malmberg, som är gamla vänner, till mig eftersom jag är rätt strukturerad och har ett bra nätverk. Då ringde jag David Dagemark på Tjolöholm och sa att jag skulle vilja göra teater där.
För att teatersatsningen skulle kunna bli långsiktig var det nödvändigt att få med kommunen på tåget och nu i sommar efter några års pandemiuppehåll är det dags igen. Då spelar Claes Malmberg 100-åringen på Tjolöholm. Hans är producent vilket innebär att han har det yttersta ansvaret för produktionen. Det handlar också om att ha koll på avtal, se till att artisterna har det bra, fixa med PR och mycket mer.
– Mitt liv består av olika projekt, nu är jag producent för sommarteatern och har hundra procent fokus på det. Men det blir några spelningar i sommar och jag ska också börja att jobba fram nästa sommars teater, säger Hans Helander.


Hans Helander
Aktuell: Producent för 100-åringen som spelas på Tjolöholm i sommar.
Bor: Vid havet i Onsala
Är: 59 år
Familj: Gift med Agneta, två vuxna barn och hunden Milli. Mamma Britt bor granne.
Gillar: ”Jag älskar Tjolöholm och är en riktig hundmänniska”.
Fritiden: Badar i havet varje morgon men är ingen båtmänniska. Jag tycker om att vandra med min hund och har många hundkompisar som jag promenerar med. Jag går också på gym.
Om fem år: ”Jag fyller 60 nästa år och tänker inte gå i pension än. Jag har många år kvar att jobba och vill gärna fortsätta med sommarteatern.

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.