KULTUR & NÖJE 2022-02-10 KL. 20:00

Dennis firar jubileum med turné och ny musik

Av Julia Sandstén Vikberg

De fyllde 60 för två år sedan men på grund av pandemin har Flamingokvintettens firande skjutits fram – till nu. I april hoppas bandet kunna ge sig ut på jubileumsturné och släppa ett nytt album.
– Det är fantastiskt att vi har kunnat hålla på så länge, säger Dennis Janebrink.

Dennis firar jubileum med turné och ny musik
Gottskärsbon Dennis Janebrink ser fram emot att turnera med Flamingokvintetten igen. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter



Guldskivor pryder väggarna från golv till tak i ett av Dennis Janebrinks rum i villan i Gottskär. Sedan Flamingokvintetten bildades 1960 har de sålt miljontals album. Dennis minns hur det var när bandets karriär tog fart.
– Det var 1968 när Happy Birthday Sweet Sexteen hamnade på tio i topp. I 17 veckor låg den i topp. Det var jättestort. Det var då vi började bli kända, säger han.
Trots att Flamingokvintetten har funnits i 62 år nu har varken bandet eller lyssnarskaran tröttnat.
– Vi har hållit oss friska och vi har kunnat genomföra våra konserter det sista och har haft mycket folk. Det känns som att vi kan fortsätta ett tag till, säger Dennis Janebrink.
Även om publiken består, har det hänt mycket sedan start. På 60- och 70-talet spelade Flamingokvintetten på danskvällar i parker. Men nu har parkerna bytts ut mot teater- och konsertscener.
– Vi var populärast på 70-talet och sålde mest skivor då. Vår publik är av samma årgång som oss och är inte ute och dansar lika mycket längre. Då är det ett bra koncept med teatrarna, säger Dennis Janebrink.

Pandemin lamslog branschen
2020 fyllde Flamingokvintetten 60 år och för att fira var planen att åka ut på en jubileumsturné runt om i Sverige. Men 2020 var också året då covid-19 lamslog nöjeslivet så turnén fick skjutas upp. Enligt Dennis Janebrink har pandemitiden varit tuff för branschen.
– Det har inte varit bra ekonomiskt de senaste två åren. Vi har klarat oss bra, vi är pensionärer, men det är synd om andra yngre dansband. Folk kan inte gå ut och dansa nu så det står totalt still i branschen, säger Dennis Janebrink.
Dansband har också den nackdelen att deras musik inte spelas i radio så frekvent vilket innebär att banden inte får några intäkter på det sättet heller.
– Det är synd. Särskilt under pandemin för det hade kunnat ge lite royalty. Dansband har inte spelats i radio på flera år. Vissa anser att det är fulkultur som inte är bra nog, säger Dennis Janebrink.

Turné och ny skiva
I år hoppas dock Flamingokvintetten kunna ge sig ut på den efterlängtade turnén. Den första april är den första konserten inbokad på Degårdsteatern i Lerum och den 15 april kommer Flamingokvintetten till Kungsbacka teater.
– Nu får man ha max 500 i sittande publik och det fungerar för oss. Så om det inte blir fler restriktioner så kör vi, säger Dennis Janebrink.
Turnén heter The Farewell Tour, men det är inte alls säkert att banden säger hejdå. Hur länge till banden ska hålla på vet de själva inte än.
– Det vet vi dessvärre inte. Om vi kan genomföra den här turnén och om alla tycker att det är roligt så kan vi fortsätta. Men vi är kring 70 år så det har lite att göra med om vi håller oss friska, säger Dennis Janebrink.
Bandet planerar även att släppa ett nytt album i samband med turnén.
– Vi har spelat in en ny skiva. Om får genomföra turnén släpper vi den i mars/april. Vi har redan släppt en av låtarna på skivan, ”Jag lyfter på hatten” heter den, säger Dennis Janebrink.





TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.