KULTUR & NÖJE 2022-09-16 KL. 18:58

De vann årets arkitekturpris

Av Christina Nordwall

Det var glada vinnare som fick ta emot årets arkitekturpris i Tjolöholms kyrka. Diplom och blommor delades ut till de som efter omröstningen vunnit pris för vackraste bostadshus och finaste stadsmiljö.
– 1993 instiftades priset och i år har 1039 röstat, säger Thure Sandén, byggnadsnämndens ordförande som var prisutdelare.

De vann årets arkitekturpris
Utsikten och Borgmästareplatsen. Foto: pressbild

Ett flerbostadshus på Borgmästareplatsen vann första pris i kategorin bostadshus. Fastighetsägarna var nöjda och passade på att ge kommunen en liten gliring.
– Nu känns det jättebra även om det tagit sin lilla tid att få igenom bygget. Tack till alla som har röstat, säger Sven-Olof Lundström.
Han hade med sig familjen som också varit delaktiga i projektet på olika sätt.
– Det är roligt att det uppmärksammas! Vi tycker att vi har lyckats både med boendemiljön och att huset faktiskt har en själ trots att det är nybyggt, säger sonen David Lundström.
En del av motiveringen löd: Norra förstadens 1920-tals klassicism har efterliknats i detta flerbostadshus på ett lågmält och välfungerande sätt. In mellan den kulturskyddade bebyggelsen har byggnaden hittat sin plats.

Stadsmiljö
För bästa stadsmiljö tog Utsikten i området Björkris hem priset. I motiveringen står bland annat att Utsikten är ett tillskott till Kungsbacka stad som på ett stilfullt sätt tar en ut i naturen. Storlek, form och material finner sig väl på platsen och samspråkar med omkringliggande skog och berg.
– Jag är jätteglad och det är en stor ära för oss och betyder mycket. Vi har fått till oss att det är otroligt välbesökt och uppskattat. Det är en trevlig plats att besöka och efter att vi ljussatt den fick platsen också en djupare innebörd. Vi har till exempel lyst upp platsen i gult och blått till stöd för Ukrainas folk och i orange under Zontas arrangemang under Orange day, säger Malin Börjesson, Trollängen Bostad AB.


Sven-Olof Lundström var glad över att vinna Årets arkitekturpris för vackraste byggnad. Foto: Christina NordwallLars Anfinset, Ettark Arkitektur, Malin Börjesson och Johannes Horn, Trollängen Bostad AB, tog emot pris för Utsikten i kategori stadsmiljö. Foto: Christina Nordwall

Fakta: Utsikten
Fastighetsägare: Trollängen Bostad AB och Franshill
Arkitekt: 02Landskap Arkitektkontor och Ettark Arkitektur

Fakta: Borgmästareplatsen
Fastighetsägare: Fred fastigheter
Arkitekt: PE arkitektur


SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter