KULTUR & NÖJE 2022-01-25 KL. 16:00

Claes Malmberg spelar hundraåringen på Tjolöholm

Av Julia Sandsten Vikberg

När det är världspremiär för teaterversionen av "Hundraåringen" i sommar sker det på Tjolöholms teaterscen och medverkar gör Claes Malmberg.

Claes Malmberg spelar hundraåringen på Tjolöholm
Claes Malmberg medverkar i teaterföreställningen "Hundraåringen" som har premiär på Tjolöholms slotts sommarteater. Foto: Robert Johnson

TV-klipp och nyheter

Teaterföreställningen som har premiär på Tjolöholms slotts sommarteater är baserad på Jonas Jonassons hyllade roman "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" som sedan även har filmatiserats. Historien handlar om Allan Karlsson som rymmer från sitt ålderdomshem och ger sig ut på äventyr.
– Jag tycker att den är underhållande och rolig. Det är oerhört färgstarka personer runt Allan. Man skrattar mycket när man läser boken, säger Claes Malmberg som ska spela Allan i teaterföreställningen.
Kommer publiken på Tjolöholm att skratta?
– Det hoppas jag. Det är ambitionen i alla fall, säger Claes Malmberg.
Det är en enmansföreställning. Så, förutom att spela Allan, kommer Claes Malmberg även ta sig an rollen som bland annat Josef Stalin, Ronald Reagan och Tage Erlander.
– De är Niklas Holtne som skriver och regisserar och det var hans idé. Det är så oerhört många karaktärer att det finns risk för att det skulle bli svårroddat om vi hade haft full ensemble. Så vi landade i att en enmansföreställning blir en rolig utmaning. Men det blir utmanande att variera karaktärerna och få folk att förstå vem man spelar i ögonblicket och föra fram historien så att det inte blir baktungt och tråkigt, säger Claes Malmberg.

Enligt honom kommer den fåtaliga ensemblen i alla fall att underlätta vid repetitionerna som drar igång under våren.
– Fördelen med att vara bara jag och Niklas är att det inte blir så svårt att få ihop oss, säger Claes Malmberg.
Senaste gången Claes Malmberg stod på teaterscenen var när han medverkade i "Jeppe på Berget" 2019. Under pandemi-tiden har han istället medverkat i olika film- och tv-produktioner, bland annat i förra årets julkalender. Claes ser fram emot att nu få kliva upp på scenen igen.
– Om jag inte hade fått hålla på med teater, och få träffa och möta publiken, hade jag inte gjort det jag gjorde. Det känns speciellt viktigt nu, när det är så mycket teknik i samhället, att träffas analogt, säger Claes Malmberg.
När han medverkade i "Jeppe på Berget" var också senaste gången han stod på Tjolöholms scen.
– Det är en fantastisk scen och vacker miljö. Jag tycker att Tjolöholm är en av de vackraste sommarteatrarna, säger Claes Malmberg.
Premiär för "Hundraåringen" är 30 juni och sommarteatern kommer att visas på Tjolöholm på torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar fram till 7 augusti.



TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.