KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 13:00

Bryggeri vill kombinera ölen med maträtter

Av Ronny Karlsson

Vi fortsätter att publicera förslag på resmål inom en timma från Kungsbacka. Den här gången landrar vi i Jonsered.

Bryggeri vill kombinera ölen med maträtter
Styrbjörn Såtvik ansvarar för restaurangen. Foto: Ronny Karlsson.

Ölboomen under de senaste tio åren har nästan ingen missat. På senare år har det även blivit mer populärt att kombinera öl med mat. Just den kombinationen satsar Poppels hårt på i Jonsered.
Under hela sommaren håller man öppet vid bryggeriet och den som vill kan förstås bara få en kall öl i sommarvärmen. Men helst ser bryggeriet att gästerna provar att kombinera rätt öl till rätt typ av mat.
– Poppels har alltid tyckt om den kombinationen och just den matchningen är viktig för oss. Det går att kombinera på många spännande sätt, säger köksmästaren Styrbjörn Såtvik.
Poppels har funnits i tio år och är ett av de många nya bryggerier som lyckats bäst när det gäller att få spridning på Systembolaget. I restaurangen vid bryggeriet, den har namnet Öl & Mat, finns en del öl som bara går att prova just där. Men kombinationerna som erbjuds innehåller även många av de öl som finns på Systembolaget.
– Vi har menyförslag där det finns både öl och mat. Mottagandet för oss har varit bra, de flesta som kommer hit vet vad Poppels är i dag. De flesta har lite koll, men det kommer en del gäster som är helt nya för oss, säger Såtvik.


Lovis Myrhill är en av de anställda som fixar med ölen. Foto: Ronny Karlsson.


Under sommaren är det öppet onsdag till söndag varje vecka, midsommarhelgen undantagen, och det behövs inga förkunskaper för att kunna njuta av det som erbjuds.
– Jag tycker inte att det finns samma höga trösklar med öl som det kan finnas med vin.
Inomhus finns 60 sittplatser samt en bar, och utomhus har man denna sommar gått från 50 till 100 platser. Trots det rekommenderar man gäster att boka plats i förväg.
– I fjol var det fullt på helgerna. Om det blir så kan vi alltid erbjuda gäster att vänta i baren och ta en öl. Ofta blir det bord ledigt efter ett tag.
Bryggeriet ligger i Jonsereds fabriker och restaurangen ligger i direkt anslutning till ölproduktionen. Den som vill kan se ut över de många jästankarna medan det dricks öl och äts mat.
Poppels satsning har spridit sig och blivit ett uppskattat resmål.
– Vi har en hel del långväga gäster och det kommer folk från hela regionen. Det är bara två stationer från Göteborg med tågpendeln och bara några minuter att gå från stationen.


Öllistan är imponerande. Foto: Ronny Karlsson.


Läget har också gett en grupp med gäster som man kanske inte först räknat med.
– Tre olika vandringsleder passerar här och det har varit bra för oss. På helgerna har vi ofta gäster som gillar att vara ute i naturen och som stannar hos oss efter att ha gått från en annan station, menar Såtvik.
Såtvik menar att satsningen varit utvecklande både för honom själv och övriga personalen. Han ser det som viktigt att alla som serverar ölen har koll på smakkombinationerna, och han har sin egen favorit.
– Det var när vi hade en lufttorkad karré med jordgubbschutney och valnötter. Till det serverade vi en brown ale som hade smaksatts med pistage. Det gillade jag verkligen.
SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.