KULTUR & NÖJE 2022-07-28 KL. 20:00

Anton och Zander spelar i Åsa

Av Embla Starke Sundén

Under en veckas tid åker Anton Fermhede och Zander Hawley på turné genom södra Sverige, med start 29 juli. Den 4 augusti uppträder de på Freadals gård i Åsa.

Anton och Zander spelar i Åsa
Zander Hawley och Anton Fermhede spelar i Åsa. Foto: Embla Starke Sundén

TV-klipp och nyheter

Anton Fermhede kommer från Åsa och Zander Hawley från Los Angeles i USA. De träffas för första gången strax innan vår intervju. De har koll på varandras musik då de blivit introducerade av en gemensam kollega som arbetar både i Sverige och i USA.

Att Anton och Zander ska ut på turné tillsammans har varit bestämt sedan februari. Båda har repeterat mycket på varsitt håll inför turnén.
– Vi delar upp spelningen så vi får varsin del där vi spelar vår egen musik. Sedan kommer vi köra några låtar ihop också, förklarar Zander.


Zander Hawley och Anton Fermhede. Foto: Embla Starke Sundén


De två artisterna trivs bra med att uppträda med enbart sång och gitarr. Zander har märkt att det ofta sägs behövas så mycket utrustning för en spelning. För honom blev det viktigt att känna att det räcker med en gitarr för att det ska bli en bra spelning.
– Det är samma för mig. Jag spelar nästan alltid enbart med en gitarr, ibland med pedal och lite extraeffekter. Jag kände ingen annan som höll på med musik när jag började, så jag har alltid fokuserat på texterna och gitarrspelandet, säger Anton.

Finns det något speciellt ni ser fram emot under turnén?
– Jag ser mycket fram emot att spela med Zander, jag har aldrig varit en del av ett band förut, så det kommer vara en ny upplevelse, säger Anton.
– För mig blir det kul att vara på scen igen, jag har inte spelat live sedan innan pandemin, så jag är taggad. Det blir kul att få uppträda ihop. Jag har en äldre låt som jag och Anton ska köra tillsammans, det blir väldigt häftigt att göra en ny tolkning av den, berättar Zander.

Hittat hem
Anton jobbar just nu med sitt andra fullängdsalbum. Han har släppt singlar under året och ännu fler kommer under hösten. Anton ser fram emot att få spela upp sina nya låtar då han känner sig mer hemma i den nya skivan.
– Jag släppte mitt första album ganska snabbt efter att jag började dela med mig av min musik. Även om jag gillar det albumet också så känns det inte riktigt som att resultatet blev helt och hållet jag. Denna skiva är mer rätt, den har också arbetats fram under längre tid, säger Anton.

Zander kan relatera till det Anton säger. Även han håller på att göra klart sin andra skiva. Han tycker att det är extra roligt att uppträda med både gamla och nya låtar.
– De låtar som man inte känner representerar en just nu är ändå viktiga ögonblicksbilder som man har med sig sen när man är äldre. De är en del av resan.


Zander Hawley och Anton Fermhede. Foto: Embla Starke SundénInformation om spelning:
Freadals gård i Åsa
4 augusti kl. 19.00


TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.