KULTUR & NÖJE 2022-12-07 KL. 11:45

Ami målar Säröbanan

Av Christina Wagner

I december ställer Ami Christensson ut på Top fitness center i Billdal. Gamla hus är hennes passion och nu har hon målat Säröbanans olika stationshus.

Ami målar Säröbanan
Ami Christensson vill förmedla känslan hon får för gamla hus i sina bilder. Stationshuset i Särö blev så populärt så hon målade en tavla till, och passar på att förbättra en detalj på taket. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Den gamla Säröbanan var i drift från 1903 till 1965, de sista tio åren med rälsbuss. Badtågen var ett sätt för många att sig till havet och trafikerade sträckan från 20- till 50-talet.
– Jag pratade med en på gymmet där jag går i Billdal, hon sa senast i går att hon åkte med badtåget när hon bodde i Göteborg. Där är flera som åkt med badtågen, säger hon.

Åtta tavlor av stationshus har det blivit denna gång med den gamla stationen vid Karlsroplatsen vid Linnéplatsen, Askim, Billdal, Heden mellan Billdal och Kullavik, Kullavik, Malevik, Buskär och Särö Blomstermåla.
– Jag älskar de gamla husen, det är inte så många som är kvar och Särö är det mest intakta.
– Det är mitt område, jag målar gamla hus. Det har varit roligt att ha ett tema, men jag får liva upp dem litegrann för att få min känsla för dem, säger Ami Christensson.

Fler tavlor
Några av hennes tavlor finns också på Optikkällaren i Kungsbacka, där Ami Christensson arbetar de dagar hon inte målar.
– Jag tycker om att mixa. På jobbet får jag träffa mycket människor, men det är skönt att komma hem och ta det lugnare också. Det tar lång tid att göra en tavla, jag kan aldrig säga hur lång, men det tar väldigt lång tid.
Hon har målat från och till i 30 år och ställt ut flera gånger tidigare i Kungsbacka, också med sin dotter Maria. Ami Christensson föredrar akryl och älskar att skildra gamla hus i sina glansdagar.
– Gamla byggnader, jag tycker de är så vackra. Man tänker på när man var barn och åkte till landet. Jag gråter nästan när jag ser allt det här nya, jag tycker gamla hus är så fina för de har sån själ. Där det knarrar i trappan, allt är i trä med olika rum och ingen öppen planlösning. Jag gillar det.

Utställningen på Top fitness center i Billdal pågår december månad ut, och Säröbanan som tema har blivit väldigt uppskattat. Ami Christensson kanske målar hus på ett nytt tema så småningom.
– Jag har ett litet projekt, att jag kan jobba med Nyhavn i Köpenhamn. Jag har gjort Amsterdam, sen finns ju Riga men jag har inte riktigt spånat färdigt. Igenkänningsfaktorer passar mig bra när det är gamla hus, säger hon.
TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.