KONST 2020-01-18 KL. 07:00

Mölndalskonstnärer tar plats i Konsthallen

Det blir en utställning med osedvanligt tryck, när Konsthallen har vernissage i morgon lördag.
Upphovsmakare är konstnärerna i Mölndalsgruppen och den konstgrafiska verkstaden Bolaget vardagsbilder samt deras gäst Maria Eriksson.

Mölndalskonstnärer tar plats i Konsthallen
Jan-Erik Mattsson, Jim Berggren, Rolf Gustafsson, Kjellåke Gerinder och Jan Bringevik är några av medlemmarna i konstnärsgruppen Bolaget Vardagsbilder som under vintern ställer ut tillsammans i Kungsbacka konsthall.Det handlar alltså om tryck i dess mest konkreta form, med nästan uteslutande grafik i olika former, men också monotypier, tryck som enbart finns i ett exemplar.
– Det känns som att intresset för handen och hantverket är på väg tillbaka, att yngre konstnärer är intresserade av att lära sig hur man gör igen, säger Jim Berggren, en av konstnärerna.Att det varit en dipp i intresset märks tydligt, menar Jim Berggren och påpekar att till exempel konstskolan Valand i Göteborg till och med tagit bort grafik som moment i utbildningen.
– Jag tror det hör samman med att konstutbildningarna hamnade på universiteten, de blev mer akademiserade. Händerna och hantverket försvann ur konsten.
– Fingrarna hamnade på datorn och tangentborden istället, fyller Kjellåke Gerinder i.
Sedan går dator och tryckhantverk i och för sig att kombinera, det visar bland annat Jan-Erik Mattsson, som i vissa av sina verk utgått från egna bilder som han byggt på i photoshop, innan de förvandlats till tryck.

Anti-imperialism


Gruppen har arbetat tillsammans i 40 år då de startade konstnärskollektivet Bolaget Vardagsbilder.
– Då handlade det om att göra kultur för folket, anti-imperialism och att arbeta för yttrande- och tryckfrihet. Det gäller rätt bra fortfarande, säger Jim Berggren.


Det dyker upp småkryp i diverse olika skepnader bland verken som ställs ut. Mona Niklasson visar bland annat en serie skalbaggar.


Förutom Jim Berggren, Kjellåke Gerinder och Jan-Erik Mattsson består gruppen av  Nina Bondeson, Jan Brindevik, Rolf Gustafsson, Britt-Marie Jern, Svenrobert Lundqvist och Mona Niklasson. Dessutom gästspelar den 34-åriga konstnären och grafikern Maria Erikson, som också varit artist in residence hos Bolaget vardagsbilder.
– Det är roligt att få med en yngre generation också, säger Jim Berggren.

Kulturskolan


Och än yngre kommer det dessutom att bli. I samband med utställningen genomdriver Konsthallen ett gemensamt projekt med Kulturskolan. Lärarna kommer att se utställningen tillsammans med eleverna, mellan sju och 19 år i olika klasser, innan eleverna sedan får göra sina egna verk, som svar på de man sett i utställningen.
– När utställningen är slut den 15 mars kommer vi snabbt att ta ner den, för att sedan hänga elevernas verk som visas under en dag, den 17 mars. Vi kallar den delen för "Svansen", säger Charlotta Hanno, utvecklare konst i kommunen.

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.