KONST 2020-01-18 KL. 07:00

Mölndalskonstnärer tar plats i Konsthallen

Det blir en utställning med osedvanligt tryck, när Konsthallen har vernissage i morgon lördag.
Upphovsmakare är konstnärerna i Mölndalsgruppen och den konstgrafiska verkstaden Bolaget vardagsbilder samt deras gäst Maria Eriksson.

Mölndalskonstnärer tar plats i Konsthallen
Jan-Erik Mattsson, Jim Berggren, Rolf Gustafsson, Kjellåke Gerinder och Jan Bringevik är några av medlemmarna i konstnärsgruppen Bolaget Vardagsbilder som under vintern ställer ut tillsammans i Kungsbacka konsthall.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Det handlar alltså om tryck i dess mest konkreta form, med nästan uteslutande grafik i olika former, men också monotypier, tryck som enbart finns i ett exemplar.
– Det känns som att intresset för handen och hantverket är på väg tillbaka, att yngre konstnärer är intresserade av att lära sig hur man gör igen, säger Jim Berggren, en av konstnärerna.



Att det varit en dipp i intresset märks tydligt, menar Jim Berggren och påpekar att till exempel konstskolan Valand i Göteborg till och med tagit bort grafik som moment i utbildningen.
– Jag tror det hör samman med att konstutbildningarna hamnade på universiteten, de blev mer akademiserade. Händerna och hantverket försvann ur konsten.
– Fingrarna hamnade på datorn och tangentborden istället, fyller Kjellåke Gerinder i.
Sedan går dator och tryckhantverk i och för sig att kombinera, det visar bland annat Jan-Erik Mattsson, som i vissa av sina verk utgått från egna bilder som han byggt på i photoshop, innan de förvandlats till tryck.

Anti-imperialism


Gruppen har arbetat tillsammans i 40 år då de startade konstnärskollektivet Bolaget Vardagsbilder.
– Då handlade det om att göra kultur för folket, anti-imperialism och att arbeta för yttrande- och tryckfrihet. Det gäller rätt bra fortfarande, säger Jim Berggren.


Det dyker upp småkryp i diverse olika skepnader bland verken som ställs ut. Mona Niklasson visar bland annat en serie skalbaggar.


Förutom Jim Berggren, Kjellåke Gerinder och Jan-Erik Mattsson består gruppen av  Nina Bondeson, Jan Brindevik, Rolf Gustafsson, Britt-Marie Jern, Svenrobert Lundqvist och Mona Niklasson. Dessutom gästspelar den 34-åriga konstnären och grafikern Maria Erikson, som också varit artist in residence hos Bolaget vardagsbilder.
– Det är roligt att få med en yngre generation också, säger Jim Berggren.

Kulturskolan


Och än yngre kommer det dessutom att bli. I samband med utställningen genomdriver Konsthallen ett gemensamt projekt med Kulturskolan. Lärarna kommer att se utställningen tillsammans med eleverna, mellan sju och 19 år i olika klasser, innan eleverna sedan får göra sina egna verk, som svar på de man sett i utställningen.
– När utställningen är slut den 15 mars kommer vi snabbt att ta ner den, för att sedan hänga elevernas verk som visas under en dag, den 17 mars. Vi kallar den delen för "Svansen", säger Charlotta Hanno, utvecklare konst i kommunen.

 

 

TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.