KONST 2019-11-02 KL. 11:00

Färgstark exposé i Hjertstedska villan

Medelhavets stränder möter vintriga skidåkare. Naturen men också den kvinnliga kroppen tar stor plats i Viktoria Hallénius konst. I dag har hon vernissage i Kungsbacka.

Färgstark exposé i Hjertstedska villan
Göteborgskonstnären Viktoria Hallenius ställer ut i Galleri Hjertstedska vilan, men vernissage i morgon lördag.Född i Göteborg, flyttade Viktoria Hallénius med sin familj till England som 11-åring. Där blev hon kvar många år, läste på universitet i Skottland och gick konstskola i London.

– Men efter det bestämde jag mig för att flytta hem till Göteborg igen. Jag kände en stark längtan till Västkusten,  havet och ljuset som finns här. London kändes också för stort för mig. Jag kände mig lite vilse, medan det verkade enklare att få fotfäste i Göteborg.

1997 hade hon sin första separatutställning i Sverige och sedan har det rullat på, fortfarande med utgångspunkt från västligaste delen av Göteborg och hemmahamn i Galleri Långedrag.

 

Nu visar hon upp sig i Kungsbacka, där Norra Hallands konstförening står som avsändare och också har gjort urvalet, när det för andra gången arrangeras utställning i Galleri Hjertstedska villan vid Borgmästareplatsen.

Det innebär en utställning som kanske är lite mer varierad än Hallénius brukar vara, där hon ofta jobbar efter ett visst tema som den egyptiska öknen eller staden Stockholm.
Men att motiven skiljer sig åt innebär inte att målningarna inte pratar med varandra. Den blå färgen i Medelhavet som väller sig fram över en nordafrikansk sandstrand återfinns i himlen över en brant skidbacke och i isen under en grupp skridskoåkare. Den ockraröda husfasaden på en sjöbod speglar sig i solnedgången över en spårvagn på Linnégatan.

 


Blå och brända toner är återkommande i många av Viktoria Hallenius målningar. Ann Kristin Ekman


En stor del av målningarna är akryl alternativt akryl och olja, men en sektion är avdelad till giclée/fine art prints av kolteckningar med kvinnomotiv.

– Jag jobbar en hel del med modell. Jag har dessutom som regel att jag aldrig rör pappret när modellen inte är där, så jag tycker det är en spännande process där jag inte vet vad det kommer att bli. Det beror på atmosfären och hur ljuset faller. Många gånger känns det som att det är tre kvinnor inblandade, modellen, jag och den som blir tecknad.

 

Utställningen, med namnet Färgstark exposé, har vernissage i dag lördag klockan 11 och pågår till den 24 november. Däremot är det inte säkert att den kommer att se exakt likadan ut under hela perioden.

– Vi testar något helt nytt den här gången, säger Norra Hallands konstförenings ordförande Lisbet Hedelin. Istället för att man måste vänta med att hämta sin tavla när utställningen är slut, så kan man få med sig målningen direkt och så ersätts den med en annan istället.

SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.