Kommunledningen kör över tjänstemännen och säger ja till bostadsprojektet Bovieran i Åsa. Det är en seger för pensionärsföreningen SPF Åsa som drivit frågan i flera år.
Norra Halland har flera gånger skrivit om pensionärsföreningens lyckade initiativ till seniorboende i Åsa. Efter mycket kamp byggdes 38 radhus intill Gårdsskolan 2011.
2015 var det dags för nästa bostadsidé. Det handlar om Bovieran, som sprids över landet. Konceptetinnebär runt 50 lägenheter kring en stor glasad gård, som är tempererad året om.
Men det behövs en stor tomt på minst 8 000 kvadratmeter. Första tanken var Skantzes ängar precis vid norra infarten till Åsa. Men det sa kommunen nej till, och sedan planerna på en hästanläggning intill blev klara är inte läget lika attraktivt för bostäder.
Men sen hittade Bovieran-anhängarna en ny tomt. Det handlar om marken alldeles öster om företaget Cordland Marine vid Kläppavägen, mitt emellan rondellen och stationen.
Området är i översiktsplanen markerat som möjligt för runt 150 bostäder, och det finns en förstudie över området. Men då talas det i första hand om radhus, parhus och villor tillsammans med företag.
Dessutom ligger den utpekade tomten först i etapp 2 i det som kallas Norra Åsa.
Så när tjänstemännen nu utredde projektet var förslaget att säga nej. Man ville ta ett helhetsgrepp och inte släppa fram enskilda projekt först.
Under tisdagen var Bovieran upp på kommunstyrelsens arbetsutskott, men då beslöt sig de ledande politikerna för att köra över tjänstemännen.
– Vi kan inte vänta med allting, vi måste låta en del projekt gå före annars tar det för lång tid, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).
Läs mer i fredagens Norra Halland!
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.