Annons

Kan Helens idé rädda dammen i Björkris? 

Dammen i bostadsområdet Björkris har vuxit igen fullständigt, vilket bland annat gör att sjöfåglar inte längre trivs. Kommunen känner till problematiken med den snabbväxande arten som tar över dammen, och ska röja upp. 

Nu har Helen Krook som bor i området kommit med en idé till lösning, som kommunen ska titta närmare på.

Nyheter | 27 Juli 2020 13:00

Helen Krook och hennes grannar i Björkris vill ha bort växten som har tagit över dammen.

FOTO: Ingrid Ramberg

Helen Krook har bott i Björkris i snart sex år. Hon trivs bra i området och uppskattar omgivningarna, närheten till tåghållplatsen och in till centrum. Precis utanför hennes lägenhetshus finns parken med dammen i. Helen berättar att dammen är ett populärt tillhåll för de som bor i husen runtikring. Där finns grillplats och brygga, och både ungdomar, barnfamiljer och äldre lockas dit.

– Det är det vattenhålet vi har när vi bor i lägenhet långt från havet, säger Helen Krook.

Därför har Helen med stigande besvikelse betraktat hur dammens skick blivit sämre. En växt, Helen tror att det kan vara pilört, har totalt tagit över och täcker nu hela dammens yta. Med slingriga rötter ned till dammbotten gör växtligheten att sjöfåglarna trasslar in sig när de dyker, och de börjar så sakteliga fly fältet. Tidigare har de haft ungar i dammen, men inte längre.

– Det blir som snår, så de kommer inte ner i vattnet. Det gör mig lite ledsen, för det är många barn och gamla som dras till fåglarna, säger Helen Krook. 

– Det ser för tråkigt ut, och de senaste åren har det blivit värre och värre. Nu går det snart inte att rädda den här platsen. Om den tillåts växa igen så kommer ingen vilja komma hit, och det är tragiskt, fortsätter hon. 

Känner du igen växten som tagit över dammen?

Känner till problemet

Jens Loreskog, enhetschef för trafik och utemiljö på Kungsbacka kommun, är medveten om dammens tillstånd med den oönskade växtligheten. 

– Det växer jättemycket, jag tror det är två år sedan vi tog bort allt. Eller försökte, den är jättesvår att få bort. Jag vet att vi kommer att ta bort den, och vi kommer även att rensa utmed ån och hålla efter, säger han. 

För några veckor sedan när Helen Krook läste Norra Hallands artikel om fontänerna i Kolla parkstad som plockas bort väcktes en idé:

– Skulle det gå att få upp en fontän här? Det skulle skapa cirkulation i dammen och det blir mycket finare. Då kan man sitta här och lyssna på porlet. I de här coronatiderna när många är deprimerade behöver man ta vara på det ljusa i livet. 

När Jens Loreskog får höra om Helen Krooks förslag ställer han sig spontant positiv. Det är inte uteslutet att fontänen som blivit över från Kolla Parkstad skulle kunna flytta till Björkris.

– Det skulle nog funka. Rörligt vatten är ett väldigt trevligt inslag i vattenmiljon. Vi får kolla på om det finns ström i närheten och om det skulle kunna hjälpa mot den växten som är där, fortsätter Jens Loreskog. 

Nu är det semestertider, men Jens Loreskog säger att han ska ta frågan vidare när fler kollegor kommer tillbaka till kommunhuset. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

Utredning om producentansvar snart klar

Jobb & Pengar Sverige ska införa ett system med producentansvar för textilåtervinning. Det är en av punkterna i Januariövenskommelsen ...

Kyrkogatan fixas för nya möjligheter

Nyheter Stenplattor, ramper och sommargata. När Kyrkogatan nu färdigställs är planen att öppna upp för nya grepp. – ...
Annons