JOBB & PENGAR 2021-08-11 KL. 13:17

Vill få sälja vin på gården

Än lever hoppet om en konferensanläggning med vinet i centrum vid Lygnern. Nu slår Nicholas Lusack och Småföretagarna även ett slag för gårdsförsäljning som ett sätt att få ekonomi i lokala vinsatsningar.

Vill få sälja vin på gården
Nicholas Lusack satsar på vinet som affärsidé.För två år sedan berättade Norra Halland om Nickolas Lusacks planer på en vinanläggning i byn Rygga på nordsidan av Lygnern.

Nicholas är geotekniker och insåg efter markanalyser att stället var perfekt för vinodling - kalkrik sluttning i söder, med sjön intill som gav fukt och dämpade frostrisken.

Första året planterades 400 rankor, nu är det 1 200. Och det finns utrymme för att växa ner mot Lygnern. Trots det kan det aldrig bli fråga om så stora volymer att vinet i sig skulle kunna bli kommersiellt lönsamt.
– En del lokala restauranger är intresserade, men vi kan aldrig tävla i pris med låt oss säga en bra chardonnay från Nya Zeeland. Nej, vår plan är att skapa en liten konferensanläggning med vinkällare och provsmakning. Tänk dig en vinbar på taket med utsikt över Lygnern! berättade Nicholas Lusack.

Nej till bostäder


För att få ekonomi i projektet ville han även bygga 20 bostäder. Det fick nej av byggnadsnämnden. Han återkom därför trots allt med en ansökan om enbart en konferensanläggning, och den ska upp för beslut i september.

Hittills har vinet bara kunnat avnjutas vid provsmakningar, eftersom lagen förbjuder gårdsförsäljning av flaskor. Däremot får vinet avnjutas på plats i samband med mat.

Under lång tid har framför allt Centerpartiet drivit frågan om lagändring, men inte fått gehör.

Gårdsförsäljning


På torsdag gör därför Småföretagarnas riksförbund en ny framstöt i frågan och besöker Rygga tillsammans med en moderat riksdagsledamot.

– De har vad de kallar ett eldsjälsprojekt i sommar, där de valt ut min vingård som ett av stoppen, säger Nicholas Lusack.

Han menar att gårdsförsäljning skulle vara en del i att få ekonomi i projektet.

– Att sälja via Systembolaget är inte lönsamt, där finns så stora producenter med industriproduktion och skalfördelar så priserna blir alldeles för låga. Däremot finns det en efterfrågan att köpa handgjort vin på plats, det blir en annan känsla.

– På sikt hoppas jag kunna skapa ett vin-Mekka där inte bara mitt vin utan andra viner serveras, och där vinkunskap står i centrum.

 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Kommunen vill göra invånarna mer digitala
NYHETER 2021-10-27 KL. 06:40

Kommunen vill göra invånarna mer digitala

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar
NYHETER 2021-10-26 KL. 17:00

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet
NYHETER 2021-10-26 KL. 13:59

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet

Kommunen: ”Att göra köttbullar till barnen är omöjligt”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:50

Kommunen: ”Att göra köttbullar till barnen är omöjligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.