JOBB & PENGAR 2021-10-08 KL. 06:45

Var tredje företagare utan tjänstepension

Allt fler halländska företagare väljer bort tjänstepensionen. Drygt var tredje avstår från att avsätta pengar till den. Ett beslut som kan visa sig bli dyrt i längden.

Var tredje företagare utan tjänstepension

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Tjänstepensionen, som enkelt uttryckt består av ett långsiktigt sparande, kan komma att utgöra så mycket som hälften av vår totala pension.

Avsätter del av lönen


Pengar till tjänstepensionen sparar vi oftast ihop, genom att våra arbetsgivare avsätter upp till 35 procent av våra löner till sparandet.

I företag med kollektivavtal regleras insättningarna av kollektivavtalet. Företag utan kollektivavtal måste själva upphandla en privat tjänstepension för de anställda.

Den som av någon anledning inte har en arbetsgivare som avsätter pengar till tjänstepensionen, kan ersätta pensionen med ett långsiktigt sparande. Pengarna till detta är avdragsberättigade enligt samma system som tjänstepensionen.

Allt fler småföretagare avstår


De flesta som har en anställning har en arbetsgivare som avsätter pengar till tjänstepension. Men för den som är egenföretagare är det inte alltid lika självklart att lägga undan en del av lönen.

Mellan åren 2013 och 2018 ökade andelen svenska småföretagare utan tjänstepension med 5,9 procentenheter, till 36 procent.

“Bättre försäkringsskydd”


Synd, tycker Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh som varnar för problem längre fram.

– Om du som företagare drömmer om ett liv som pensionär där du har möjlighet att vara aktiv och resa eller uppleva andra saker är det viktigt att se till att du har tjänstepension eller lägger undan pengar till ett eget motsvarande sparande. Har du tjänstepension har du oftast även bättre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall, säger Chireh som pekar ut tjänstepensionen som den viktigaste löneförmån man kan ha.

Ett långsiktigt sparande


Den som tjänar 36 000 kronor per månad uppmanas att lägga undan minst 2 000 kronor i månaden till sin framtida tjänstepension. Den som tjänar 46 000 kronor måste lägga undan mer, 3 000 kronor i månaden.

Den som vill trygga sin ålderdom och sitt liv vid eventuell sjukdom kan förebygga mång problem genom att:

Ta ut lön och betala skatt

Ta ut så mycket lön som möjligt helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt på ca 44 000kr. Detta eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön som du tar ut och skattar för.

Säkerställ att du har tjänstepension

Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året kan du vänta till december med att göra insättningen.

Se över ditt försäkringsskydd

Se till att ha ett bra försäkringsskydd i form av en sjukförsäkring du kan få ersättning från om du exempelvis drabbas av utebliven inkomst vid långtidssjukskrivning. Det kan vara avgörande för dig eller din familj om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period.

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.