JOBB & PENGAR 2021-12-17 KL. 16:00

Tips inför julklappsinköpen

Av Christina Nordwall

Julklappen passade inte, men det är inte självklart att få pengarna tillbaka. Se till att det som gäller står på kvittot.
– När du handlar i en affär finns inga lagregler som ger dig rätt att få ett köp med rätten att ångra dig, säger Eva Norrand Andersen, konsumentrådgivare i Kungsbacka kommun.

Tips inför julklappsinköpen
Se till att det som är avtalat står på kvittot. Foto: Pixabay

Det är kunden som måste avtala med butiken att öppet köp eller bytesrätt och hur länge det ska gälla. Vid inköp i större butiker brukar det stå på kvittot vad som gäller.
– Handlar du i en mindre butik be dem skriva på ditt kvitto att du har öppet köp eller bytesrätt, säger Eva Norrand Andersen.

Regler

Konsumentköplagen gäller för köp i butik men även om du handlar på nätet. Lagen tar upp fel och dröjsmål med leverans. Den gäller för privatpersoner som handlar av en näringsidkare, det vill säga ett företag. Rätten att klaga vid ursprungligt fel gäller i tre år från inköpsdatum.
När du handlar av ett företag på distans gäller Distansavtalslagen. Den ger dig rätt att ångra ett köp inom viss tid.

Handla på nätet

Att handla på nätet är bekvämt många gånger. Men det är bra att kolla upp företaget du handlar av innan du genomför köpet. Finns det en fungerande kundtjänst, köpevillkor och kontaktuppgifter? Och var finns företaget?
– Om företaget ligger utanför EU kommer det garanterat ett krav på tullavgift innan du får paketet. Köper du till exempel från ett företag i Kina kan det vara svårt att klaga och att få rätt. Många företag i Kina vill lösa sina konflikter på hemmaplan och reklamationer löses i Kina genom skiljedomstol. Bra att veta är också att frakten tillbaka till företaget står du som konsument för, säger Eva Norrand Andersen.

Ångerrätt

Den som handlar på nätet, blir uppringd i telefon eller utanför näringsidkarens normala handelsplats har ångerrätt. Du har 14 dagar på dig att ångra köpet när du fått varan och 14 dagar ångerrätt från det att du har avtalat om en tjänst.
– Du behöver inte beskriva varför du ångrar dig men testar du varan kan du behöva betala för eventuellt slitage, säger konsumentrådgivaren.
Det kan vara bra att veta att när du handlar på kredit är det kreditgivaren som håller på pengarna till företaget innan du får varan.
– Kreditgivaren har samma ansvar som företaget du handlar av. Det innebär att enligt Konsumentkreditlagen kan du göra samma invändningar till kreditgivaren som till företaget, säger Eva Norrand Andersen.
Tips och råd:
Spara kvittot och ta gärna ett foto på det
Blir det något fel på varan klaga där varan är köpt så fort som möjligt men inom tre år
Ångrar du ditt köp på nätet är du som konsument som får betala frakten tillbaka till företaget
Varor som är köpta utanför EU får man betala tull för!
Får du öppet köp eller bytesrätt så är det den tidsgränsen som står på kvittot/avtalad tid som gäller
Källa: Konsumentrådgivningen Kungsbacka kommun


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-