JOBB & PENGAR 2019-11-12 KL. 13:49

Succé för nya matbutiken

Kryddor, ostar, sötsaker, kaffe, kött och marmelad. Det är matvaror som finns i varenda mataffär man går in i. Ändå skiljer sig produkterna inne i Kungslivs rejält, från till exempel Hemköp på andra sidan torget.
– Det är väldigt annorlunda mat i Sverige jämfört med Syrien, säger Suliman Ibrahim som driver affären tillsammans med Mofid Khadaj.

Succé för nya matbutiken
För fem år sedan kom Suliman Ibrahim till Sverige. Nu driver han sedan nio månader tillbaka Kungslivs tillsammans med Mofid Khadaj, en mataffär med varor från Mellanöstern.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



I takt med att invandringen till Kungsbacka ökat, ändras också önskemålen på vad som ska finnas på hyllorna i mataffärerna. Till det kan man lägga ett allmänt stort matintresse hos många, där mat från Mellanöstern ökar. Till exempel hamnar bloggen Zeinas kitchen med kocken Zeina Mourtada som bland annat även är en av programledarna i SVT:s Timjan, tupp och tårta högt på alla listor över populära matbloggar. Sedan i vintras går det också att hitta ett större utbud av de ingredienser som behövs för att laga mat med rötter i främst Mellanöstern också i Kungsbacka.

– Det går bra. Från början var det mest arabiska människor som kom och handlade, men nu kommer det också svenskar, perser och afghaner, säger Suliman Ibrahim.

Det innebär att sortimentet också har breddats, även om det för ett otränat, svenskt öga inte riktigt syns.

– Nästan allt vi säljer är sådant som svenskar inte känner till. Persisk och arabisk mat kan se likadan ut, men ändå smaka olika.

Riktigt allt som göms i hyllor och frysdiskar är inte heller sådant som Suliman själv är van att äta.

– Vi har till exempel fårhuvud i frysdisken! Jag äter dem inte, jag vet inte hur man gör det.

Förutom det frysta köttet säljs det också - i alla fall i slutet av veckorna - färskt kött över disk.

– Vi har lamm och nöt. Det går bra, annars är vinblad, arabiska marmelader och inte minst libabröd sådant som vi säljer mycket av. Vi säljer 25 lådor libabröd om dagen!

Suliman Ibrahim kom till Sverige från Syrien för fem år sedan. Då bodde han i norra Sverige, men vid ett besök i Kungsbacka tillsammans med en kompis lärde han känna Mofid Khadaj. De fortsatte att ha kontakt med varandra och i februari öppnade duon både Kungslivs och tog dessutom över Kungspizza. För två månader sedan flyttade också Ibrahim tillsammans med sin familj till Kungsbacka.

I Syrien arbetade Suliman som affärsjurist i 15 år. Att driva butik och restaurang är något helt annat, men viss nytta kommer han nog ändå att kunna ha av sin bakgrund, i alla fall om verksamheten rullar på så som han har tänk sig.

– Min plan när vi öppnade i Kungsbacka var att antingen starta flera restauranger eller flera affärer. Nu tror jag det blir ännu en affär och jag fundera på att starta egen grossistverksamhet, med direktimport från Turkiet och Indien.

– Jag har ju gjort det mesta inom trading: budget, ekonomi och affärsplaner. Samtidigt är det annorlunda att driva företag i Sverige än i Syrien. Där finns det till exempel ingen moms och istället för att betala för sina varorna på en gång, bygger systemet på kredit, att det sätts upp på en räkning. Så är det i hela Mellanöstern, men här fungerar det inte på grund av hur momsen ska rapporteras. Då stämmer inte bokföringen.

Exakt när, var och med vilken typ av sortiment nästa affär ska ha, vet Suliman Ibrahim fortfarande inte.

– Men då tror jag att det blir en annan typ av varor än livsmedel.

TV-klipp och nyheter

Gammal lanthandel blev parets kreativa oas
2025-05-28 KL. 20:00
Premium

Gammal lanthandel blev parets kreativa oas

Snart öppnar de upp för Vårsalong i Konstladan

Cuplottningen är spikad för Aranäslagen
2025-05-28 KL. 14:00
Premium

Cuplottningen är spikad för Aranäslagen

Vill rädda golfbanan – har samlat in nästan 1 000 namn
NYHETER 2025-05-28 KL. 07:00
Premium

Vill rädda golfbanan – har samlat in nästan 1 000 namn

Startade namninsamling för två veckor sedan

Långläsning med OBK-profilen Adam Fogelblad
FOTBOLL 2025-05-27 KL. 20:00
Premium

Långläsning med OBK-profilen Adam Fogelblad

✔ Tankarna på att sluta ✔ Tränardrömmarna ✔ Varför han inte är bunden till OBK

S-budget: Slopad karensdag, arbetsskor och studentmössa
POLITIK 2025-05-27 KL. 19:00
Premium

S-budget: Slopad karensdag, arbetsskor och studentmössa

"Skattesänkning inget populärt förslag!"

Nu ska det porla i parken igen
NYHETER 2025-05-27 KL. 14:24
Premium

Nu ska det porla i parken igen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2025-05-28 KL. 20:39
Larm om brand i villa
Premium | SPORT 2025-05-28 KL. 10:22
Klar för VM i sommar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Magnus väg från containerkäk till okrönt hamburgerkung

Magnus väg från containerkäk till okrönt hamburgerkung

Det som började i en liten container för nio år sedan har nu utvecklats till en kedja med sju restauranger. Hur blir man egentligen Kungsbackas okrönte hamburgerkung? NH träffade en av Dinéägarna Magnus Bodin för att söka svaret.