Sanering av soptippar dröjer
Över 200 miljoner är avsatta för att sanera kommunens gamla soptippar. Täckningen av Barnamossen skulle varit igång 2017, men metoden har underkänts av kommunens egen miljöförvaltning.
– Om vi har tur kan vi komma i gång i slutet av 2020, säger Lennart Torgerson, verksamhetschef på Teknik.
Trots kritik hoppas Lennart Torgerson att man efter tester ska kunna använda det lätta materialet skumglas vid täckningen av Barnamossen: "Det går inte att göra på det vanliga sättet, deponin sätter sig tio centimeter varje år och rasrisken är stor".
Fram till kommunsammanslagningarna på 70-talet bestod Kungsbacka av sex mindre kommuner, och det fanns soptippar på många ställen. Flera av dem måste saneras.
Värst är Barnamossen och Svinholmen.
Svinholmen öppnade 1936, och där slängdes hushållssopor och industriavfall från både Kungsbacka, Tölö, Onsala och Särö. På den tiden var havet betraktat som ett lämpligt sätt att bli av med avfall - nu ligger avfallet i ett Natura 2000-område.
1976 stängdes tippen och i stället öppnades Barnamossen, även här en soptipp där allsköns avfall blandades. Lagret är 20-30 meter djupt.
2008 stängdes Barnamossen för deponi, men gifterna ligger kvar i marken. Lakvattnet riskerar att via Barnabäcken nå den skyddade Rolfsån. Bedömningen är riskklass 1: mycket stor risk för miljön (det finns fyra nivåer).
Deponin måste därför få ny dränering, stabiliseras och täckas. Ett stort arbete som lär ta runt 25 år. 70 miljoner kronor är avsatta, och en plan har tagits fram på Teknik. Det finns bara ett stort problem: kollegerna på Miljöförvaltningen anser inte att den duger.
Teknik vill använd så kallat skumglas, ett lätt material, för att inte deponin ytterligare ska sätta sig. Men skumglas är oprövat, och frågan är hur det reagerar på sikt.
Det är också enligt Miljöförvaltningen oklart om täckduken fungerar, och man anser inte att föroreningsgraden i övriga jordmassor är tillräckligt kontrollerad.
Teknik överklagade till länsstyrelsen som nu gett Miljöförvaltningen rätt.
Lennart Torgerson, verksamhetschef renhållning på Teknik, tror dock att man ska komma överens.
– Ja, vi ska sätta oss ner med Miljöförvaltningen och lösa det här, det är inga större grejer.
Men kan ni använda skumglas?
– Vi får gör ett urlakningstest och visa att det fungerar. Det låter värre än det är.
Ytterligare förseningar?
– Ja, från början var tanken att starta 2017. Nu kan vi med lite tur komma igång 2020.
Även när det gäller övriga projekt är det segt. För småtipparna runt om i kommunen är det avsatt 38 miljoner, och där skulle man börjat i Tom.
– Det blev lite problem med upphandlingen, men vi hoppas kunna göra den första kvartalet nästa år.
Allra svåraste projektet är Svinholmen där man egentligen varken vet hur det ser ut under ytan eller hur man ska bära sig åt för att sanera.
– På Svinholmen finns i dag ett jordförbättringsföretag, men de ska ta bort alla lager senast till årsskiftet. Sen får vi sätta ner rör och ta fler prover till våren.
Om det blir dyrt? Jo.
– Vi vet inte, men räknar med 100 till 150 miljoner kronor, säger Lennart Torgerson.