JOBB & PENGAR 2021-09-06 KL. 09:58

Så tänker företagen kring hemarbete

Sommaren går mot sitt slut och för arbetarna innebär det att sommarsemestrarna är över. Men hur ser vardagen ut bland företagen i Kungsbacka? Arbetar de som kan hemifrån, eller kommer folk återgå till sina kontor under hösten?

Så tänker företagen kring hemarbete
Företagen har olika strategier för hur de ska agera när riktlinjerna ändras.På Aranäs fastigheter är kontoret öppet för de medarbetare som behöver vara där. Men alla som har möjlighet att arbeta hemifrån uppmanas att göra så, fram tills att samhället går in i fas 1. Företaget har märkt att hemarbete har fungerat väl under coronapandemin.

– Vi har sett att hemarbete fungerar bra vid fokusarbete men vi behöver också den sociala samvaron för att få till ett bra samarbete, säger Jessica Wikestam, marknads- och kommunikationschef på Aranäs.

För att få till en social samvaro har företaget redan nu en plan för hur de ska agera den dagen restriktionerna lättar.

– Vi kommer fortsatt att erbjuda våra medarbetare möjligheten att växla hemarbete med arbete på kontoret. Vi kommer att ha en flexibel lösning där vi ger möjlighet till två dagars hemarbete per vecka och tre dagar på kontoret, säger Jessica Wikestam.

Ingen större förändring


På Kungsbacka kommun väntar man in nytt besked kring hemarbete den 30 september. Hittills har de följt rekommendationerna om att alla som kan jobba hemma, ska jobba hemma. Och någon större förändring lär det inte bli den dagen det ändras.

– Vi ser att våra medarbetare även i framtiden kommer arbeta på distans, vilket vi ställer oss väldigt positiva till. Det är uppdraget som får styra, och om uppdraget kan hanteras hemifrån ser vi inte varför man inte ska ha den möjligheten, säger Jesper Edlind, HR-chef på Kungsbacka kommun.

Jesper Edlind ser inte ett system där man jobbar hemifrån två dagar och på kontoret tre dagar i veckan som det bästa alternativet för kommunen. I stället tror han på att enheterna själva ska avgöra vad som är mest lämpligt.

– Det kommer bli väldigt mycket upp till de olika enheterna. Cheferna kommer få föra dialog med arbetarna och komma fram till den bästa lösningen för varje enhet, säger Jesper Edlind, och fortsätter.

– Vi kommer få prova olika lösningar. Det finns inget som är bestämt i dagsläget, men det handlar om att komma fram till hur vi på bästa sätt kan samarbeta med våra kollegor.

Resultat av undersökning


I våras genomförde kommunen en undersökning på alla deras arbetare som arbetat på distans under pandemin. Resultatet från den undersökningen var att hemarbete gav ett mer effektivt arbete, arbetarna fick en bättre balans mellan fritid och arbete, fick en större digital kompetens samt har lärt sig använda digitala hjälpmedel bättre. De negativa aspekterna i hemarbetet var att samarbetet mellan kollegor blivit sämre, samt att den fysiska aktiviteten har gått ner.

– Jag tycker det är väldigt spännande att det har fungerat så pass bra, med tanke på att vi på väldigt kort tid fick beordra folk att jobba hemifrån. Det är ett nytt arbetsliv som skapats och det är spännande, säger Jesper Edlind.

En del i det nya arbetslivet som Jesper Edlind syftar på är hur man via digitala möten kan undvika onödiga resor. Han ger ett exempel.

– För min egen del behöver jag ibland träffa SKR (Sveriges kommuner och regioner). I stället för att ta ett tidigt tåg upp till Stockholm för ett möte har jag kunnat sköta det digitalt, vilket har fungerat jättebra, samtidigt som det är fördelaktigt för mig i mitt privata liv, säger han.

Ta vara på flexibelt arbete


Hos Mediq i Kungsbacka är en del av personalstyrkan lagerarbetare, vilka har haft extra mycket att göra under pandemin. Till skillnad från lagerarbetarna har tjänstemännen på företaget haft möjligheten att arbeta hemifrån, vilket de också har gjort.

– Vi har helt och hållet följt riktlinjerna. De som kan är fortsatt hemma fram tills det att nya riktlinjer ges, säger Andreas Gårlin, HR-chef på Mediq i Kungsbacka.
Hur har det fungerat med hemarbete?
– Det har fungerat bra. De tekniska förutsättningarna fanns redan där och våra medarbetare har visat stor vilja och förståelse i att få det att fungera.

Andreas Gårlin berättar om företagets planer kring hemarbete den dagen restriktionerna förändras.

– Vi ingår ju i en koncern, men koncerninformationen är att vi även fortsatt ska ta vara på det flexibla arbetssättet.

Vad gäller framtiden för arbetslivet generellt tror Andreas Gårlind att det senaste året har satt betydande spår.

– Mycket kommer nog gå tillbaka som det var innan, men en hel del kommer säkert förändras. Vi kommer nog bli smartare i vårt resande och undvika onödiga resor, säger han.

Läs fler nyheter här.

Långdragen strid på väg mot en lösning
NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Nytt steg mot utbyggnad i Särö klart

SENASTE TV-NYHETERNA

Full fart i backen!
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00

Full fart i backen!

Bajenduon behöver stoppas
HANDBOLL 2021-11-30 KL. 15:00

Bajenduon behöver stoppas

Aranäs möter Hammarby i Stockholm

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas
NYHETER 2021-11-30 KL. 12:56

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas

Rybrink flyttar hem till västkusten
FOTBOLL 2021-11-30 KL. 11:32

Rybrink flyttar hem till västkusten

Klar för BK Häcken

Skolbuss körde i diket
NYHETER 2021-11-30 KL. 10:01

Skolbuss körde i diket

Inget trafikkaos i snöovädret
NYHETER 2021-11-30 KL. 08:03

Inget trafikkaos i snöovädret

Se vacker vattenmiljö i närbild
NYHETER 2021-11-29 KL. 21:00

Se vacker vattenmiljö i närbild

”Kommunen ser inte vår potential”
NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Besvikelse när bidrag till projekt för psykisk hälsa dras in

Glasspengar delas ut som stipendier
NYHETER 2021-11-29 KL. 19:00

Glasspengar delas ut som stipendier

Kullavik startar upp herrlag
FOTBOLL 2021-11-29 KL. 13:30

Kullavik startar upp herrlag

22-åring blir huvudtränare

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-11-30 KL. 16:02
Två bilar i krock
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00
Full fart i backen!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.