JOBB & PENGAR 2021-03-18 KL. 17:15

Miljonfusk med skatten gav näringsförbud

220 timmars samhällstjänst, drygt 192 000 kronor i skattetillägg och tre års näringsförbud. Det blir straffet för en 53-årig socialtjänstföretagare från Kungsbacka kommun som miljonfuskat med skatten.

Miljonfusk med skatten gav näringsförbud

53-åringen som är bosatt i en ort i Kungsbacka kommun drev 2015 – 2017 ett företag med verksamhet på socialtjänstens område. Till en början bedrevs verksamheten i mindre skala. Men i samband med flyktingkrisen ökade såväl efterfrågan på företagets tjänster, som omsättningen i bolaget.

Tog förbjudet företagslån


Pengarna rullade in och när 53-åringen och hans sambo plötsligt hittade ett hus de ville ha lade de ett bud. För att inte gå miste om fastigheten tog de ut 600 000 kronor från 53-åringens bolag – trots att detta egentligen inte var tillåtet.

Uttaget blev starten på en stor härva av ekonomiska problem för 53-åringen.

Redovisningsbyrån som skötte bolagets räkenskaper försäkrade, enligt 53-åringen, att det förbjudna uttaget skulle kunna kvittas mot en aktieutdelning så att bokföringen i slutänden ändå skulle bli till Skatteverkets belåtenhet.

Trots det kom det olycksaliga uttaget att beskrivas som ett förbjudet lån i företagets årsredovisning. Då det även dröjde innan formellt årsbokslut kunde upprättas, förflöt också en del tid mellan uttaget och återbetalningen. En återbetalning som gjordes genom att 53-åringen lät en vinstutdelning på en halv miljon till sig själv stå kvar i bolaget, istället för att betalas ut.

1,4 miljoner i skatteskuld


I Skatteverkets ögon ska lån av den typ som 53-åringen tagit jämställas med vanlig lön – för vilken skatt och arbetsgivaravgifter ska betalas.

När Skatteverket fick upp ögonen för vad som hänt och krävde in de obetalda skatterna och avgifterna rasade allt för 53-åringen.

Plötsligt hade mannen en skatteskuld på närmare 1,4 miljoner kronor. Han såg även ut att riskera åtal för skattebrott. Det fick till följd att hans företags tillstånd att bedriva socialtjänstverksamhet drogs in. I ett slag förlorade bolaget därmed flera lönande uppdrag.

Åtalades för grovt skattebrott


53-åringen försökte överklaga Skatteverkets beslut. Men Förvaltningsrätten gav honom kalla handen.

För en tid sedan åtalades 53-åringen för två fall av skattebrott och ett fall av grovt skattebrott.

Under rättegången i Varbergs tingsrätt lade 53-åringen hela ansvaret för vad som hänt på sin numera före detta revisionsbyrå. Eftersom han själv är okunnig på företagsekonomins område sade han sig ha litat blint på sin revisor som han varit övertygad om skött sitt jobb på bästa sätt. Därför hade han inte förstått vad som hänt förrän katastrofen var ett faktum.

Försökte undgå straff


Revisionsfirman hävdade, å sin sida, att 53-åringen varit så svår att kommunicera med att uppdraget att sköta hans bolags räkenskaper i princip blivit omöjligt.

En annan revisionsbyrå, som 53-åringen bytt till sedan han missnöjd avslutat samarbetet med den firma han först anlitat, beskrev sin kund som en driftig företagare som dock visat sig ha vissa svårigheter att skilja på sina egna och sitt företags pengar.

Genom att hävda att han handlat i god tro, utan avsikt att lura någon, försökte 53-åringen undgå straff. Inför tingsrätten förklarade han att han förlorat allt han byggt upp i sitt företag och att han i dagsläget försörjer sig som parkeringsvakt.

Skattetillägg och näringsförbud


Tingsrätten ansåg dock att de fel företagaren begått är så allvarliga och rör så stora belopp att de måste betecknas som brottsliga.

Det egentliga straffvärdet för skattebrotten 53-åringen nu dömts för är tio månaders fängelse. Men eftersom mannen sedan tidigare är helt ostraffad nöjer sig tingsrätten med villkorlig dom, 220 timmars samhällstjänst, drygt 192 000 kronor i skattetillägg och tre års näringsförbud som straff. Näringsförbudet gäller med omedelbar verkan, oavsett om 53-åringen väljer att överklaga.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Krossade fönsterruta på skola
NYHETER 2021-10-20 KL. 09:28

Krossade fönsterruta på skola

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala
NYHETER 2021-10-19 KL. 21:00

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Efter landslagsplatsen:
HANDBOLL 2021-10-19 KL. 16:10

Efter landslagsplatsen: "Det största hittills i min karriär"

Kraftigt plus för kommunen
POLITIK 2021-10-19 KL. 13:18

Kraftigt plus för kommunen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.