JOBB & PENGAR 2021-08-20 KL. 13:00

Lyckad expansion för Diné - trots pandemi

Fyra år och fyra restauranger. Minnen från starten ligger bara ett stenkast bort. I november öppnar Magnus Bodin och hans kompanjoner Diné Burgers på Storgatan 25 i Kungsbacka.

– Vi brinner för det vi gör och älskar att gå till jobbet. Sedan är vi lite galna också, säger han.

Lyckad expansion för Diné - trots pandemi
Från container på Lindens Torg, till fyra restauranger i sydvästra Sverige. I november öppnar Magnus Bodin och hans kompanjoner sin femte på Kungsgatan 25 i Kungsbacka.

Det började egentligen på Lindens Torg, där kompanjonen Andreas ställde upp sin första container och startade Street Friends. Den och flera andra verksamheter fick inte vara kvar för kommunen och Street Friends container flyttades till Brända tomten. Därefter blev det ytterligare en vid Hede. Efter en tid ville Hede att Andreas skulle flytta in.

– Det var där jag kom in i bilden. Ingen av oss vet egentligen hur det gick till, hur våra vägar korsades, men ibland möts två människor och då händer något. Det var då vi blev Diné.

Sedan dess har ytterligare tre restauranger etablerats. I oktober 2018 öppnade de på Drottninggatan i Göteborg, dit göteborgarna hittade väldigt fort. Efter ett tag hörde Femman av sig och ville att de skulle öppna där också, och så blev det i oktober 2019. Där tog det också fart direkt, framförallt kom det mycket lunchgäster från alla kontor i området. 2020 var det dags igen, ytterligare en restaurang och nu i Helsingborg.

– Två dagar senare kom corona och viruset slog hårt i Skåne. Restaurangen fick ligga i träda. I Femman tappade vi 90 procent av omsättningen. Vi fick kämpa med näbbar och klor för att få verksamheten att överleva pandemin.

Tack var att Hede och Drottninggatan redan var så etablerade och restriktionerna följdes till punkt och pricka gick de båda restaurangerna fortfarande med vinst.

– Sedan var det faktiskt så att förra årets hemester räddade oss. Människor kunde inte åka utomlands utan åkte till köpcenter och gick ut och åt på ställen där de kände sig trygga.

När restriktionerna nu lättar och fler och fler vaccinerats har de vågat satsa på Storgatan 25, där @burger fram tills i går fanns.

– Det är jätteroligt. Vi kommer tillbaka till kärnan, där allt startade.

Men cirkeln är inte sluten för det. Planen är att fortsätta expansionen. Idag är de fyra delägare som alla bidrar med olika kompetenser. Det blev nödvändigt när verksamheten växte.

– Man kan säga att alla kände någon, men ingen kände alla. Vi kompletterar varandra oerhört bra och är idésprutor alla fyra. Men det är bara en bråkdel av alla idéer som blir verklighet. Man måste fråga sig om de är lönsamma.

Det finns inga investerare bakom expansionen. Verksamheten har vuxit organiskt. Vinst har återinvesterats, man har inte tagit ut utdelning och delägarnas löner har hållits nere.

Varje restaurang har ett tema från platsen där den ligger. På Hede finns bilder på alla biskoparna, efter Biskopsgården och deras sommarresidens i närheten. På Drottninggatan hyllas varvsindustrin med kättingar och tampar från varvet och traverser i taket. Femman ligger vid gamla Sillgatan, numera Postgatan, där utvandrarna som skulle till Amerika passerade, varför man har bland annat har Amerikakoffertar i restaurangen. I Helsingborg fanns en gång spårvagnar, därför hänger en stor bild på gamla Helsingborg med en spårvagn på väggen. För varje ny restaurang gräver projektledaren och inredaren Helen Soovik i Stadsarkiven.

– Vad temat på Storgatan blir är inte riktigt klart ännu, men det kommer spinna på temat kring den ekipering som låg på adressen i generationer. Helen är säkert och gräver i stadsarkivet medan vi pratar.

I november får vi se…

Tjolöholm dukar upp inför julen
NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Kökschef Jerker Andersson serverar hemlagad och lokal mat

SENASTE TV-NYHETERNA

Klassens nalle på resa i Europa
NYHETER 2021-11-27 KL. 10:00

Klassens nalle på resa i Europa

KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 19:00

"Jag är queen of fucking everything"

Jonas Gardell intar Kungsbacka teaters scen

Humor i fokus på teatern i vår
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 17:00

Humor i fokus på teatern i vår

Rekordmånga evenemang väntar efter pandemin

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?
ÅSIKTER 2021-11-26 KL. 15:00

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning
NYHETER 2021-11-26 KL. 11:39

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning

Hemmasittare ett svårt dilemma

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 09:17

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen

Elever får vänta på vaccin till nästa år
NYHETER 2021-11-26 KL. 06:40

Elever får vänta på vaccin till nästa år

Jenefeldts sköna avgörande
BANDY 2021-11-25 KL. 21:41

Jenefeldts sköna avgörande

Frillesås segrade mot Vetlanda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.