Lättnadens dag för krögare: ”Verkligen efterlängtat”
Från och med idag, 1 juli, slopas ytterligare ett gäng coronarestriktioner. Flera av lättnaderna påverkar krögare och restaurangägare i positiv riktning.
– Friheten börjar komma tillbaka, säger Fehmi Demirel, Lerkilsbaren.
Engin Acar, krögare i innerstaden.
Nu är det slut med att köra bort gästerna 22.30 och strängt begränsa sällskapens storlek till fyra. Från och med torsdagen kan åtta personer sitta tillsammans inomhus, och för uteserveringarna försvinner sällskapens storleksbegränsning helt. Sist men inte minst: nu får restauranger och uteställen hålla öppet så länge de vill (och har tillstånd till).
– Det betyder jättemycket för oss. Jag hade räknat med att det skulle dröja till september, oktober, så det kom lite som en överraskning. Men en glad, positiv överraskning. Väldigt efterlängtat, säger Engin Acar som driver Bar Vinci, Ester och Kings Hill i innerstaden tillsammans med sin bror.
Engin kan inte riktigt välja vad han är gladast över, öppettiderna eller de större sällskapen. Det är kombinationen av att man får vara fler vid borden och att man får fortsätta sin utekväll långt in på natten som blir nyckeln till kroglivets återkomst.
– Jag tror det här är bättre, nu slipper ungdomarna trängas i små lägenheter. Här finns det vakter som ser till att alla håller avstånd.
”Goare stämning”
På Hamnkrogen i Gottskär ser man fram emot möjligheterna att bjuda in trubadurer som helgunderhållning för gästerna. Öppettiderna anpassar man efter besöksströmmen, det kan komma att variera.
– Det känns jättekul. Det har varit en dyster period, folk har inte vågat sig ut. Nu blir det ett helt annat tryck och man märker verkligen skillnad både i folks humör och i bokningstrycket. Det är en mycket goare stämning, säger Louisa Sörensson, servitris på Hamnkrogen.
Louisa Sörensson, Hamnkrogen i Gottskär.
Även Fehmi Demirel, ägare till Lerkilsbaren i Vallda, välkomnar de mildare reglerna:
– Vi är jätteglada att de öppnar upp, och man ser på människor att de också är glada. Friheten börjar komma tillbaka.
På Lerkilsbaren har man dock bestämt sig för att behålla begränsningen om fyra personer vid varje bord ett tag till. Det är en försiktighetsåtgärd och det känns bäst så, menar Fehmi.
– Självklart kommer vi fortsätta vara försiktiga både inne och ute, säger han.