JOBB & PENGAR 2023-04-01 KL. 13:00

Långsam process – lediga ytor finns för företag

Av Kristian Alm

Trycket på ny företagsmark är starkt men än finns lediga tomter – även om det attraktiva Klovsten fortfarande inte fått klartecken. Och nu är ett nytt område på gång.

Långsam process – lediga ytor finns för företag
Lång väntan. Detaljplanen för Klovsten kan förhoppningsvis bli klar i vår. Högspänningsledningen blir en dyr affär där kommunen kan få betala 90 miljoner för att gräva ner den. Foto: Kristian Alm

Det hör av sig företagare till näringslivsenheten var och varannan dag.
– Vi får in förfrågningar om allt mellan himmel och jord, konstaterar näringslivschef Elinor Filipsson.


Näringslivschef Elinor Filipsson. Foto: Kristian Alm


Med det menar hon att intresset för företagsmark i Kungsbacka inte alltid stämmer överens med kommunens önskemål, eller ens vad detaljplanerna säger. Det kan handla om förslag att även bygga bostad intill företaget, eller tillfälliga uppställningsplatser där kommunen vill ha ge plats för växande Kungsbackaföretag.
Men det finns tillräckligt många seriösa förfrågningar för att fylla de lediga tomter som finns.

Långsam process
Tomterna är dessutom inte så många, eftersom processen att skapa nya företagsområden är minst sagt långsam, trots att det planeras på flera håll runt om i kommunen.
Detaljplanen för prestigeområdet Klovsten vid Särömotet, där många företag vill ligga för att ha nära till motorvägen och Göteborg, är fortfarande inte klar, trots att samrådet skedde för fyra år sedan. Bland annat har diskussionen med Ellevio, om att gräva ner högspänningsledningen som passerar området och "förstör" en del värdefull mark, tagit tid.
Just nu ser det ut som kommunen tvingas betala 85-90 miljoner för att gräva ner ledningen. Men oavsett den processen hoppas och tror Elinor Filipsson att planen klubbas i vår.
Det innebär inte att det kan börja flytta in företag direkt, först ska avlopp, ledningar, vägar och bygglov till, och det tar minst ett år. En gissning är att det hunnit bli 2025 innan spaden är i marken för första företaget, även om Elinor Filipsson hoppas att det blir tidigare.

Överklagat
Även på andra ställen går det trögt. Det stora området Frillesås-Rya, som ska serva de södra delarna av kommunen, har överklagats, liksom Varlaområdet intill motorvägen.
Det är bara i Fjärås stationssamhälle som det rullar på. Äskatorp 2, alltså marken mellan macken och motorvägen, är nästan fullt, sedan företagen Nordic Labtech och Seagull-Eye Group blivit granne med Hotscreen.
Seagull, som säljer sportkläder, har dock fått dispens för att vänta med bygget som egentligen skulle varit i gång i höstas enligt avtalet. Nu har de fått även våren på sig.
Kvar att sälja i Äskatorp är bara en "pytteliten" tomt enligt näringslivsenheten.


Hälften av tomterna på Duvehed är sålda, och flera företag har flyttat in. Foto: Kristian Alm


Även på Duvehed, det stora området söder om Tostaredsvägen, flyter det på bra. Där har fem företag tagit plats:
Bluebird Medical
M&P Paint and Coatings
BLL (Båstad Lager & Logistik)
Imex (golvföretag)
Textilia (uthyrning och tvätt av arbetskläder)

– Hälften av marken är kvar att sälja, och vi har intressenter, säger näringslivschef Elinor Filipsson.
Även om företagsområden är viktiga att ge plats för Kungsbackaföretag att växa, och locka större företag hit, poängterar Elinor Filipsson att även den växande innerstaden är en viktig pusselbit, och ger Valand som exempel.
– Där ryms en annan typ av verksamhet, som snabbväxande IT-företaget Bloxit. Då behöver inte högutbildade pendla ut ur Kungsbacka, och de arbetsplatserna ger i sin tur underlag till restauranger och ett större utbud.
Planerade företagsområden

1) FRILLESÅS/RYA. 380 000 kvadratmeter. Industri och transportföretag. Planerat att tas i bruk redan förra året men detaljplanen är överklagad. Kommunalt/privat.

2) DUVEHED. 250 000 kvadratmeter. Lämpligt för industri och transportföretag som behöver närheten till E6. Fyra företag inflyttade, men hälften av marken kvar att sälja. Kommunalt.

3) ÄSKATORP 2. 40 000 kvadratmeter. Nästan färdigetablerat, bara en mindre tomt kvar. Kommunalt.

4) GRÄSKÄRR. 27 000 kvadratmeter. Pausat. Var ett tag tänkt för ny brandstation, men inte längre. Kommunalt.

5) KLOVSTEN. 173 500 kvadratmeter i första etappen. Olika typer av verksamheter. Planbeslut försenat flera gånger, nu är målet våren 2023. Tänkt att tas i bruk 2024. Kommunalt/privat (Viavest och Balder)

6) VÄSTRA VARLA. 37 000 kvadratmeter. Lämplig för små och medelstora verksamheter som behöver bra skyltläge vid E6. Överklagat. Kommunalt.

7 ) BOLSHEDEN. 11 000 kvadratmeter. Kontor/lager. Stor del redan tingat av företaget Sail Racing. Detaljplanen vann laga kraft nyligen. Planerat att tas i bruk 2023. Kommunalt.

8) KUNGSGÄRDET. 22 000 kvadratmeter. Kontor och handel längs Varlavägen (bostäder bakom ner mot ån). Pausat sedan flera år. Privat (Aranäs)

9) MARIEDALSKRYSSET. 64 000 kvadratmeter. Handel, kontor och service. Detaljplan klar men den tilltänkta intressenten hoppade av. Planer på att komplettera med bostäder stoppas av den försenade Onsalavägen. Kommunalt.

10) SÄRÖ CENTRUM/VÄSTRA SÄRÖVÄGEN. 26 000 kvadratmeter. Kontor och icke störande verksamhet. Hälften bebyggt, andra halvan är bygglovet överklagat av grannar. Privat (Söderberg).

11) SÖDRA ANNEBERG. 60 000 kvadratmeter. Precis påbörjad planering av ett område öster om Göteborgsvägen. Bra läge för småföretag där anställda kan pendla via Annebergs station.
SENASTE TV-NYHETERNA

Förseningar väntar även idag efter urspårning
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:52

Förseningar väntar även idag efter urspårning

Här avgör skyttedrottningen derbyt
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Premium

Här avgör skyttedrottningen derbyt

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen
SPORT 2023-06-01 KL. 20:00
Premium

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.