JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Av Ronny Karlsson

Köket, garaget och en friggebod har varit okej. Men nu samlar Andrea Wallroth och Andreas Mathiasson sin honungsverksamhet i en nybyggd lokal, och på lördag är det premiär för det nya honungskaféet.

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
Ett honungskafé är nästa steg i utvecklingen för Andrea Wallroth och Andreas Mathiasson. Men den populära självservicen för honungsköpare blir kvar även i fortsättningen. Foto: Ronny Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Bin har de haft länge. Det hela började redan 2006.

– Vi hade första bikupan på plats innan vi ens själva flyttat in i huset, säger Andrea Wallroth.

Djäknegårdens honung har blivit populär och allt fler söker sig till Dotetorp för att köpa den. Det har fungerat bra, men nu ska verksamheten utvecklas och växa.

– Vi har hållit på i köket och garaget, och sedan i en friggebod men det har varit trångt. Nu kan vi ha all verksamhet i samma hus, säger Wallroth.

Det nybyggda huset ger nu plats för både lager och slungning av honung. Dessutom ska det bli ett honungskafé där. Med ett par dagar kvar till premiären på lördag finns det fortfarande lite att fixa med.

– Vi funderade på att hyra en lokal, men det är inte så lätt att hitta. Dessutom flyttade vi ju ut hit på landet av en anledning, och jag började med honungen bland annat för att kunna vara hemma när barnen kommer från skolan, säger Wallroth.

Lösningen med det nya huset öppnar dessutom möjlighet att ha ett kafé. Även där blir det förstås fokus på honung, som blir en ingrediens i de surdegsfrallor, kakor och våfflor som ska serveras.

– Det vi har i kaféet ska vara producerat här. Vi har haft en del kunder som frågat efter kaffe när de köpt honung, säger Wallroth om var idén till kaféet växte fram.

Under sommaren kommer det att vara öppet 10-15 från torsdag till söndag. Givetvis hoppas man att de närboende ska hitta dit, men även gäster som reser lite längre.

Dessutom passerar Kattegattleden vid gården och den har blivit riktigt populär.

– Vi ska sätta upp en skylt där det står kafé, vatten och cykelpump, säger Wallroth med ett leende.

Målet är att ha öppet året runt, även om det på vinterhalvåret kan bli aktuellt att bara servera kafégäster på söndagar.

Förhoppningen är att fikagästerna också ska lära sig mer om bin och andra insekter. På gården finns uppemot 60 bikupor och de hoppas båda på att det ska finnas ett intresse för djuren och det arbete de utför.

– Vi vill ge kunskap om insekter och det kan bli ett insektshotell här. Vi ska även ha informationsskyltar som vi ska sätta upp i honungsramar i kaféet, säger Wallroth.


Andreas Mathiasson och Andrea Wallroth ser fram emot helgens premiär. Foto: Ronny Karlsson.

Men hur blir det då med alla de kunder som kunnat köpa honung dygnet runt via den självservice som funnits? Jo, den möjligheten blir kvar, den flyttas bara till butiken.

– Det kanske kan finnas kaffe och någon kaka då också som man kan köpa, vi får se, säger Wallroth.
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.