JOBB & PENGAR 2021-12-11 KL. 11:30

Henrik förlänger livet på padelbollar

Av Eric Andersson

Han tröttnade på att köpa nya padelbollar varje gång och experimenterade sig fram till en lösning. Med hjälp av Bounce pressure tube håller padelbollarna hög kvalité dubbelt så länge.
– Spelar man padel regelbundet finns det ingen anledning att inte införskaffa en sådan, säger Henrik Gustafsson.

Henrik förlänger livet på padelbollar
Henrik Gustafsson och sin Bounce pressure tube förlänger hållbarheten på padelbollar. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Fjäråsbon Henrik Gustafsson, 43, har spelat padel i fem år och gör det åtminstone tre gånger i veckan. Liksom många andra kärade han ner sig totalt i sporten.
– Det är verkligen min grej och jag får nästan abstinens av att inte spela när jag är här inne, säger han när Norra Halland träffar honom i Hede Padelcenter.
Att det är kul att spela padel tycker många. Men det är inte lika många som tar det steget längre, startar ett företag och säljer en produkt som förlänger livet på padel- och tennisbollar.
– Jag har alltid drömt om att sälja något. Först sålde jag padelbollar men det var inte riktigt min grej. I den vevan slog det mig hur mycket padelbollar som förbrukas och det är sinnessjuka siffror, säger Henrik Gustafsson.
Över 300 miljoner padelbollar produceras varje år. Det normala är att bollarna spelas med en eller två gånger och sedan hamnar i soptunnan, något Henrik Gustafsson vill ändra på.
– Många köper ett rör bollar, spelar en timma och lägger ner bollarna i röret igen. När de sedan ska spela igen efter två veckor är bollarna mycket sämre.

Högt lufttryck

Det som gör en padelboll spänstig är lufttrycket i bollen. I samma sekund som lufttrycket i ett bollrör sjunker när det öppnas, börjar bollen tappa i kvalité.
– Därför tycker jag att det här är en suverän grej. När man har spelat klart lägger man ner bollarna i cylindern och pumpar upp ett tryck i den genom en inbyggd pump, säger Henrik Gustafsson.
Genom att förvara bollen i tuben med en liknande miljö som ett oöppnat bollrör förhindrar man att lufttrycket i bollen sjunker. Det går även att öka lufttrycket i en boll som börjar bli dålig genom att förvara den i tuben.
– Absolut, pumpar man några gånger extra och låter bollarna ligga i ett par veckor kommer trycket bli högre. Men det är inte huvudsyftet utan det är att förhindra bollarna från att bli sämre genom att förvaras fel.
Idén uppkom i början av förra året och några månader senare tog han kontakt med företaget Bounce Sports i Belgien som tillverkar Bounce pressure tube.
– Jag har inte någon exakt siffra men vi har sålt mellan 500-1 000 i Sverige. Det har varit strul med leveranser under pandemin men vi har sålt det mesta vi fått in.
Tiden till att arbeta aktivt med sälj och marknadsföring finns inte för Henrik Gustafsson. Han driver ett annat företag som sin huvudsakliga sysselsättning och det är där han lägger sin kraft.
– Det här är mer en kul grej. Men jag tycker det är en väldigt bra produkt och jag ser inte varför man inte skulle äga en sådan om man spelar padel.

Dubbelt så länge

Han har även tagit fram en tunna med samma funktion som rymmer 400 padelbollar.
– Skillnaden är att du behöver en kompressor för att höja lufttrycket och den är främst för hallägare. Det är ett sätt att garantera hög kvalité på bollarna vid träning vilket underlättar för både tränare och spelare, säger Gustafsson.
Henrik Gustafsson berättar att han tidigare spelade med sina bollar en eller två gånger innan det var dags för nya. Numera använder han samma uppsättning bollar fyra till fem gånger.
– Padel är en materialsport och vissa är stenhårda med att alltid spela på nya bollar. Men i slutändan är det skickligheten som avgör om du är en bra spelare, inte hur dyrt racket du har eller om bollarna är splitternya.


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.