JOBB & PENGAR 2023-01-17 KL. 14:00

Färre söker bygglov

Av Kristian Alm

Efter många års slit kunde bygglovsavdelningen i maj förra året fira att man kommit ikapp med köerna. Fortfarande rullar det på bra och nu minskar dessutom ansökningarna i lågkonjunkturen.

Färre söker bygglov
Hanna Ståhl är verksamhetschef för bygglov och geodata. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Som vi berättat många gånger gjorde JO våren 2016 en "razzia" på bygglov och upptäckte att det fanns tusentals ärenden som inte gick att se om de var färdigbehandlade.

Dessutom hade 700 anmälningar om misstänkta svartbyggen bara lagts åt sidan.
Så parallellt med det ordinarie arbetet fick förvaltningen ta sig igenom ärende efter ärende och kontrollera att det inte var något som släpade.
Med lite upp och nergångar tog det ända fram till våren 2022 innan man fått full kontroll. Floden av bygglovsansökningarna under pandemin gjorde inte arbetet lättare.

Nu kan alla som söker se den aktuella handläggningstiden på kommunens hemsida, och för det mesta ligger den med råge under lagstadgade tio veckor.
Det är bara förhandsbesked som kan ta längre tid.
– Förhandsbesked ligger oftast utanför detaljplaner och tar alltid längre tid att handlägga än bygglov, eftersom det är fler saker som vi måste utreda innan vi kan svara på om det är lämpligt att bygga på platsen eller inte, säger Hanna Ståhl, verksamhetschef för bygglov och geodata.

Men även där sjunker handläggningstiden just nu.
– Antalet ansökningar både om förhandsbesked och bygglov har gått ner jättemycket sedan lågkonjunkturen började.
Av svartbyggekön med 700 ärenden återstår fortfarande sju fall som man inte hunnit ta tag i. Hanteringen har inneburit att flera ärenden preskriberats eftersom det gått mer än tio år.

Nu återstår att se om förbättringen kan få utslag i invånares och företagares förtroende för bygglovsavdelningen. Det brukar ta en tid innan man upptäcker att något faktiskt fungerar...TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.