JOBB & PENGAR 2022-01-28 KL. 18:00

Extra klimatpengar för företag i Halland

Av Elisabeth Däljemar

Har du en idé om hur din arbetsgivare, ditt företag eller din förening kan minska utsläppen av växthusgaser? Bidrag från statliga Klimatklivet kan göra den verklig. I år finns extra mycket pengar att söka.

Extra klimatpengar för företag i Halland
Nu finns nya pengar att söka till klimatförbättringar i Halland. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Klimatklivet är ett statligt bidragsinitiativ som syftar till att minska andelen växthusgaser i vår atmosfär.
Stödet administreras av länsstyrelsen och den som söker det måste ha en lokalt eller regionalt förankrad idé som kan minska koldioxidutsläppen och som ligger i linje med länets klimatstrategi.
Bidrag kan inte utgå till privatpersoner. Ansökan är bara öppen för företag, föreningar, stiftelser samt kommunala bolag, kommuner och regioner.
Tre ansökningsomgångar är inplanerade under året. Den första är förlagd till februari, den andra i maj och den tredje kring månadsskiftet augusti/september.
Nytt för i år är att det ligger mer pengar i Klimatklivspotten än tidigare. Samt att man öppnat upp för satsningar på att utvinna el från biogas.
– Att producera el från biogas är en åtgärd som har stor potential i Halland, då vi har en stor och djurintensiv lantbrukssektor. Dagens höga elpriser gör dessutom åtgärden extra intressant, säger Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Halland.
Hittills har flera ansökningar om stöd till publika laddstationer och vätgastankstationer beviljats. Så blir det inte i år. I vart fall inte under årets första ansökningsrunda.
Orsaken är ett nytt EU-regelverk som kräver anpassning av reglerna för Klimatklivet. Sådana hoppas länsstyrelsen ska vara framtagna senast någon gång i juni månad.
Klimatklivet kan stötta alla konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från anläggande av cykelbanor och utfasning av fossil energi, till inköp av fossilfria arbetsmaskiner och tillvaratagande av restvärme. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket kommer att prioriteras högst när Länsstyrelsen Halland ska fatta beslut om vilka ansökningar som ska beviljas.
31 januari håller länsstyrelsen ett så kallat rådgivningstillfälle för den som vill uppdatera sig om vad som gäller för årets Klimatkliv och få tips inför sin ansökan.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.