JOBB & PENGAR 2022-04-08 KL. 19:30

Experten: så undviker du hamna hos kronofogden

Av Christina Nordwall


Ekonomiska problem kan drabba vem som helst. En enda missad räkning kan få allvarliga konsekvenser. Men det går att undvika att hamna hos kronofogden.
– Jag tror att många tänker att det inte drabbar mig men vi träffar faktiskt människor i alla åldrar och inkomstklasser som hamnat i den situationen, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare i Kungsbacka kommun.

Experten: så undviker du hamna hos kronofogden
Ett litet sparande är bättre än inget alls. Foto: Riksbanken

En oväntad händelse kan göra att man hamnar hos kronofogden. Det kan bero på allvarlig sjukdom, arbetslöshet eller att man blir sviken av en affärspartner. Det är också många som råkar illa ut när de går i pension och utgifterna visar sig vara för stora.
Det kan också vara en anhörig som gjort att man hamnat i ekonomisk knipa.
– Det är faktiskt ganska vanligt. Vi är ganska oskyddade i det läget när det är en person man litar på. Det kan vara en partner, äldre barn, föräldrar eller syskon, säger Anna Björnör.
Det är därför viktigt att själv ha kontroll över sina inkomster och utgifter. Den som tar ett abonnemang för att hjälpa en annan person eller lånar ut pengar bör vara beredd på att eventuellt förlora pengar.
– Om man har kontroll går det att undvika att få skulder, säger Anna Björnör.

Ha koll på posten
Ökade utgifter kan också sätta den personliga ekonomin i gungning. Ingen vet ännu hur mycket bostadsräntorna kommer att gå upp, bensin- och dieselpriser är redan höga liksom rådande elpriser.
– Om man kommer efter med en räkning, kommer man ofta efter med fler. Det gäller att ha en buffert om något händer. Det kan komma en skyhög elräkning eller man kan drabbas av arbetslöshet, säger Anna Björnör.
Att ha koll på vilka räkningar som kommer in är viktigt.
– Ha koll på din epost och myndighetspost. Gör en uppställning över alla utgifter och försök att använda så få betalsätt som möjligt. Autogiro kan vara ett sådant. Det går att göra bra system för sig själv, säger hon.
Det brukar visserligen komma ett antal förvarningar innan det går så långt som till kronofogden men det gäller att vara vaksam.
– Förr kom det via brev, nu via myndighetspost. Men det finns inga regler för hur många påminnelser man får. Det viktiga är att ha koll och öppna sin post, säger Anna Björnör.

Ta hjälp
Det kan vara svårt att prata om ekonomiska problem men det är viktigt att ta hjälp i tid.
– Stoppa inte huvudet i sanden. Prata med en anhörig eller någon du har förtroende för, eller kontakta oss på ekonomisk rådgivning.
Ibland är skuldsanering den enda utvägen och ju tidigare man får hjälp desto bättre.
– Hamnar du med en skuld hos kronofogden får du en markering vilket ger konsekvenser på olika sätt. Det kan till exempel göra det omöjligt att få vissa jobb, skaffa telefonabonnemang, bostad eller till och med hyra ett släp. Även när skulden är betald ligger betalningsanmärkningen kvar tre år i registret, säger Anna Björnör.
Skulden kan dessutom växa snabbt om den inte betalas.
– En räkning på 500 kronor som går till kronofogden kostar på bara några månader 2000 kronor, bara i avgifter.
Vad gör man om man hamnar där?
– Gör något på en gång. Kontakta din fordringsägare och ta reda på om det går att göra en avbetalningsplan. Se om det går att minska utgifter eller öka inkomsten, säger Anna Björnör.
Det är viktigt att ha koll på alla skulder, lån, krediter och räkningar.
– När det väl går till utmätning börjar de titta på om det finns kontanter eller pengar på banken innan det blir utmätning av lönen, försäljning av fonder, aktier eller bilen. Den som bor i en ägd bostad kan tvingas sälja huset. Det är inte skyddat bara för att bostadslånet sköts. Om man har konsumtionsskulder för 500 000 kronor och har ett hus med ett övervärde på två miljoner då säljs det, säger Anna Björnör.

Skapa en buffert
Det kan vara svårt att spara ihop till en buffert när ens ekonomiska situation är pressad men Anna Björnör menar att ett litet sparande är bättre än inget alls. Gör en ordentlig översyn av inkomster och utgifter.
– Det är bra att titta på vad man handlar för i månaden. Istället för att handla på kredit som blir dyrare på sikt är det bättre att spara 200 kronor i månaden på ett konto.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.