JOBB & PENGAR 2023-04-02 KL. 13:30

Efter 86 år – ett företag i ständig utveckling

Av Annika Lundby

I inte riktigt hundra år men väl 86 år har Frillesås Lantmän servat sina kunder med allt från foder till färg och kattsand. Mycket har hänt genom åren och Frillesås lantmän har följt utvecklingen genom att anpassa sitt sortiment.

Efter 86 år – ett företag i ständig utveckling
BLICKAR FRAMÅT. Henrik Johansson, Jeanette Leifsell, Johanna Flinkström, Lasse Didriksson, Kerstin Bruhn och Lars-Johan Wiegertz på Frillesås Lantmän ser till att det finns ett brett sortiment i butiken och att företaget är lyhört för vad kunderna efterfrågar.

Det händer mycket i Frillesås Lantmäns lokaler som ligger mitt emot Kung Frilles torg, alltså i hjärtat av Frillesås. Det dånar från något verktyg och hantverkare jobbar på lite här och var i butiken.
– Vi håller på och sätter in ett nytt värmesystem, säger Kerstin Bruhn som är vd och butiksansvarig sedan tio år.
Frillesås Lantmän startade alltså 1937 för att kunna göra större och bättre spannmålsaffärer. Den 16 april bildades föreningen på café Talavid.
– Ett gäng lantbrukare gick ihop för att kunna pressa priserna genom att köpa in större partier. Sedan tänkte man att man kunde köpa in ett litet lager så man hade tillbehör för lantbruket som spadar och saker djuren behövde, berättar Kerstin Bruhn.
Snart köpte föreningen den gamla magasinsbyggnaden vid järnvägen och Eric Johansson från Väröbacka anställdes för att sköta föreningen.
– Så småningom började man bli trångbodda och 1960 köpte man den mark som vi är på än i dag och 1964 flyttade verksamheten hit. Man slog på stort och ordnade även så man kunde tanka bensin och diesel. Det har vi även i dag och vi äger bensinstationen själva. Det är något vi är lite unika med att göra, säger Kerstin Bruhn stolt.
– Sedan har vi byggt till i olika omgångar och i dag har vi 1 000 kvadratmeter butiks-yta och 500 kvadratmeter kall lageryta. Butiksytan har blivit allt större då bland annat trädgård, bygg, djurfoder och djurtillbehör ökat.

Lokal förankring
Föreningen som startades av bygdens bönder har i dag cirka 150 medlemmar och är fortfarande en ekonomisk föreningen med en styrelse bestående av lantbrukare från trakten.
– Idag har vi en bredare målgrupp. Förutom lantbrukare är det framför allt villaägare och hantverkare, och på sommaren blir det så klart även sommargäster.
Kerstin Bruhn berättar att mycket av det som säljer är både för inne- och utemiljö.
– Vi säljer mycket målarfärg, trallvirke och marksten. Mycket trädgårdsredskap och produkter för anläggning av trädgård men även verktyg och robotgräsklippare.
– När det kommer till lantbruket levereras större kvantiteter direkt till lantbrukaren. För mindre odlare och hästgårdar som inte behöver så stora mängder tar vi hem bland annat vallfrö, foder, och gödning hit till butiken.

Grodden
Frillesås Lantmän är under paraplyet Lantmännen och har med dem ett helkundsavtal.
– Vi är delägare i Lantmännen och är lite under deras vingar vilket innebär en trygghet. Grodden står för kvalitet, där Lantmännen arbetar för ett klimatneutralt framtida jordbruk. Grodden är ett av Sveriges mest kända varumärken och vi är väldigt stolta över att ha grodden i vår logga, säger Kerstin Bruhn.


Lars-Johan Wiegertz och Lase Didriksson har hand om verkstaden.


Egen verkstad
Sedan fem år tillbaka har man även en egen verkstad och en anställd mekaniker på heltid.
– Utvecklingen har gått åt det hållet. Vi installerar robotgräsklippare i närområdet, lagar och servar robotar, gräsklippare, motorsågar och röjsågar. Vi är auktoriserad verkstad för Stihl, Honda och Stiga. Verkstaden är uppskattad. Vi hjälper till och visar hur maskiner fungerar, ger skötselråd, beställer reservdelar och gör reklamation.

Miljö i fokus
Just nu pågår byte av värmesystem som ett led i Frillesås Lantmäns miljötänk och energieffektivisering.
– För ett par år sedan investerade vi i 700 kvadratmeter solceller och det har varit en jättebra investering. På sommaren säljer vi el och på vintern får vi köpa in men sett till hela året är vi självförsörjande.
Att tänka miljö går igen i det mesta företaget gör. All belysning i butiken är utbytt till led, även utomhusbelysning och lamporna vid bensinstationen är led-lampor.
– Och snart får vi vår nya truck som är en eltruck och på sikt hoppas vi kunna få hit laddstolpar. Det är en liten resa dit men laddstationer för el-bilar är ett mål vi har.


Frillesås Lantmän äger sin bensinstation och på sikt hoppas de även installera laddstationer för elbilar.


Handla lokalt
Att ligga på landet, även om det är en centralort medför både för- och nackdelar menar Kerstin Bruhn.
– Pandemin var rent försäljningsmässigt bra för oss. Jag tror att pandemin fick ortsborna att få upp ögonen för oss. Många tror jag hittade hit när man jobbade hem-ifrån. Normalt stannade man annars och gjorde sina inköp på väg hem från jobbet i Göteborg.
Men att konkurrera rent prismässigt med de riktigt stora jättarna inom samma bransch är svårt menar Kerstin Bruhn.
– Vårt motto är att ha en hög service och varor till rimliga priser. Vi ska inte vara dyrast men vi kan inte heller vara billigast.
En service som Frillesås Lantmän är stolta över är sin bensintrappa.
– Det innebär att om man har ett konto hos oss får man från fem öre upp till 40 rabatt per liter på stolp-priset. Ju mer man tankar desto större rabatt och så får man en månadsfaktura.

Ingen dag den andra lik
Då Frillesås Lantmän är en butik med ett brett utbud är frågorna på en dag vitt spridda.
– På en dag kan du få frågor som: ”Vad ska jag ge min hund för foder?” och ”Vilka skruvar ska jag ha?”, till frågor om målarfärg eller storlek på arbetsbyxor. Det är ett brett spektra, men det är också det som är så roligt, säger Kerstin Bruhn.


Kraftigt underskott i regionbudgeten
VÅRD 2023-06-02 KL. 18:00

Kraftigt underskott i regionbudgeten

Men alla överens om satsning på arbetsskor

SENASTE TV-NYHETERNA

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats
NYHETER 2023-06-02 KL. 07:30

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink:
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:12
Premium

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink: "Redo för landslaget"

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea
NYHETER 2023-06-01 KL. 21:00
Premium

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.