JOBB & PENGAR 2023-08-15 KL. 10:00

Arbetslösheten har sjunkit

Av Kristian Alm

Arbetslösheten har minskat det senaste året både i Halland och hela landet. Men troligen bryts den goda trenden senare i år. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten har sjunkit
Illustration: Gert Altmann/Pixabay

TV-klipp och nyheter

I slutet av juli var drygt 330 000 personer i landet inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 10 000 personer jämfört med samma månad förra året.

Det innebär 6,3 procent i riket, en minskning med 0,4 procentenheter sedan förra året. För Halland är motsvarande siffror 4,7 procent, en ned gång med 0,3.

Däremot har arbetslösheten ökat något jämfört med juni månad, vilket är normalt för säsongen. Det beror på att många utbildningar avslutas inför sommaren och studenter skriver då in sig på Arbetsförmedlingen.

– Vi ser att de regionala skillnaderna ökar. Skåne men framförallt Stockholm har en stor privat tjänstesektor som är mer känslig för minskad konsumtion. Även hushållen är mer belånade och därmed mer känsliga för räntehöjningar. I de norra länen bidrar istället de stora industrisatsningarna till en stor brist på arbetskraft vilket trycker ner arbetslösheten, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos väntas arbetslösheten börja öka under andra halvan av 2023 efter att ha varit på den lägsta nivån sedan mars 2009.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.