Allt dyrare med fritidshus i Halland
Av Elisabeth Däljemar
Hemmajobb, stängda gränser och hemester har drivit upp priserna på både bostadsrätter och villor. Men allra mest raketartad har prisutvecklingen på fritidshus blivit. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
För den som vill nyttja sitt fritidshus året om kan stugdrömmen lika gärna vara en lantligt belägen villa med full permanentboendestandard. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
I snitt har de svenska sommarstugorna stigit med 34 procent i pris. Starkast har utvecklingen varit i Skåne, där priserna på fritidshus gått upp med hela 43 procent.
Men de halländska sommarstugorna står sig bra i konkurrensen. Bara i Stockholms län har man det senaste året fått betala mer för sitt fritidshus.
Få sålda husDär kostar ett genomsnittligt fritidshus på 66 kvadratmeter idag cirka 4 miljoner kronor. I Halland och på Gotland går samma sommarstuga loss för 3,1 miljoner.
Bland de kommuner där fritidshuspriserna ökat allra mest finns fyra Hallandskommuner. Falkenberg toppar listan. Med en prisökning på 63 procent är kommunen den där fritidshuspriserna ökat mest i landet under det senaste året.
Stugorna i Laholm har också haft en stark prisuppgång, plus 51 procent. Samt Halmstad och Varberg där fritidshuspriserna ökat med 33 respektive 29 procent.
Hur utvecklingen ser ut i Kungsbacka är svårt att säga eftersom antalet sålda fritidshus i vår kommun varit väldigt få under de senaste 24 månaderna.
Totalt sett, i länet, har dock sommarstugepriserna ökat med 25,4 procent.
Varnar för f
örändringar
Kronoberg är det län där man får mest sommarstuga för pengarna. Där kostar fritidshuset i snitt 1,1 miljoner. Norrbotten och Örebro län är också prisvärda, med stugpriser som ligger runt 1,5 miljoner.
Trots att räntorna på svenska bolån fortfarande är så pass låga att kostnaden för att ha ett fritidshus i miljonklassen ses som överkomlig av många, finns det anledning att tänka efter en extra gång innan man bestämmer sig för att köpa sin stugdröm.
– I vissa områden riskerar nu fritidshuspriserna att pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara. Det är viktigt att den som vill köpa en stuga gör en tydlig budget och planerar för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållanden kan påverka hushållets ekonomi, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som sammanställt siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.