Höjd smittberedskap i Halland
Risknivån för det nya coronaviruset har höjts, från låg till måttlig. Region Halland kraftsamlar, bland annat genom att börja hålla dagliga informationsmöten med media. Att höjd beredskap mot den nya virussmittan råder märks allt tydligare.
90 000 har smittats. Drygt 45 000 har tillfrisknat och drygt 3 000 har dött. Det är dagens facit över bekräftade fall av den nya virussjukdomen covid-19 i världen.
Flest smittade i Västsverige
I Sverige upptäcktes idag, den andra mars, ytterligare en person som smittats av covid-19. Det betyder att vi nu har 15 personer som smittats av coronavirus inom landets gränser.
Västra Götaland är värst drabbat. Där finns sex av de konstaterade fallen. I Region Stockholm finns fem fall. Region Uppsala och Region Jönköping har två fall vardera.
Regionen höjer beredskapen
I Hallands län har hittills 51 personer testats i anslutning till de smittspårningar som pågår i Västsverige. Än så länge har ingen hallänning testat positivt. Vårt län ser alltså ännu ut att vara förskonat från coronasmitta.
Men Region Halland har ändå uppgraderat beredskapen.
Bortsett från ett beslut om att skyndsamt gå ut med information till media vid upptäckt av nya fall i Halland har man bestämt sig för att, med början idag den andra mars, hålla dagliga pressuppdateringar gällande coronaläget. Pressmöten vid vilka representanter för flera samhällsfunktioner kommer att delta och vara tillgängliga för massmedias frågor.
Krismöte och presskonferens
Även på riksplanet höjdes idag beredskapen. Efter att Folkhälsomyndigheten uppgraderat risken för att det nya coronaviruset ska börja sprida sig fritt i det svenska samhället, från låg till måttlig, kallades regeringens krisråd till ett extramöte. Efter mötet höll regeringen en stor presskonferens vid vilken statsminister Stefan Löfven underströk att man från regeringshåll tar spridningen av det nya coronaviruset på största allvar.
Samtidigt kom uppgifter om att Löfven själv ställt in en planerad resa till Sydafrika, med hänvisning till rådande smittläge.
Iranskt flygbolag stoppades
Strax innan fattades också beslut om förbud för flygbolaget IranAir, som bland annat trafikerar Landvetter flygplats, att flyga i svenskt luftrum. Det betyder att alla direktresor till och från Iran ställts in, med omedelbar verkan. Detta eftersom myndigheterna i Iran, ett land som drabbats hårt av coronaviruset, inte anses ha smittspridningen under kontroll.
Ökad oro i världen
Merparten, cirka 80 000, av de bekräftade fallen av covid-19 finns i Kina. Kina är också det land där flest, 2 900 personer, dött i sjukdomen.
Men för varje dag som går sprider sig det nya coronaviruset till andra delar av världen.
På de flesta håll bedöms myndigheterna ha kontroll över spridningen. Men läget kan snabbt förändras och nu ökar oron i världen.
Samtidigt som börserna och bensinpriserna faller börjar det vara svårt för allmänheten att få tag på personlig skyddsutrustning, som exempelvis munskydd.
Svenskarna hamstrar
I Sverige märker handlarna på vissa håll att svenskar börjat hamstra konserver och torrvaror, som en förberedelse för att de kanske blir tvungna att sätta sig själva i frivillig karantän.
På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg erbjuder man sedan några dagar tillbaka tidsbokad coronaprovtagning för personer som varit och rest i virusdrabbade områden. Idag utökades denna extraservice med möjligheter för Västra götalandsbor att bli coronatestade genom hembesök.
Under eftermiddagen och kvällen har operatörer hos sjukvårdsupplysningen 1177 rapporterat om stundtals kaosartat högt tryck och långa väntetider då allt fler svenskar ringer för att ställa frågor om det nya coronaviruset och dess spridning.
”Ring 113 13 för information”
Under regeringens presskonferens uppmanades svenskarna att hålla sig uppdaterade om smittläget. Samtidigt gick regeringen ut med en varning för att vara alltför okritisk i sökandet efter aktuell information.
– I det här läget känner många oro. Det bästa rådet är att alltid hålla sig informerad och att följa de råd som myndigheterna ger. Det är också viktigt att alltid kontrollera källan när man söker information. Och att kontinuerligt hålla sig uppdaterad. Genom att ringa vårt nationella informationsnummer 113 13 får man tillgång till tillförlitliga svar, dygnet runt, sade inrikesminister Mikael Damberg i anslutning till dagens presskonferens.