Helena oroas av läget i hemtjänsten
Hon jobbar i hemtjänsten men känner för tillfället inte att säkerheten är tillräckligt tillgodosedd. Vare sig för vårdtagare eller personal.
– Jag vill inte ha smittspridning på mitt samvete, säger undersköterskan Helena Wetterström.
Oron bland hemtjänstens personal i kommunen sprider sig, inte minst efter att flera fall av covid-19 konstaterades bland vårdtagare under förra veckan. En av dem som inte känner sig säker alls, är 28-åriga Helena Wetterström som bor och jobbar i kommunen. Normalt besöker hon 13 till 15 personer under ett pass.
– Man känner sig inte trygg på jobbet helt enkelt. Vi hade ett misstänkt fall i fredags där det togs prover. Det skulle ha kommit ett svar på lördagen, men det blev inte klart förrän på måndagen. Fram tills dess visste man ju inte.
Provet visade sig vara negativt den här gången. Men ovissheten påverkade starkt. Så till den grad att Helena kände av symtom som huvudvärk, hjärtklappning och ont i magen. Hon valde därför att inte gå till jobbet den helgen.
– Vi visste ju inte om den här personen var smittad eller inte.
Frustration
En av de saker som skapar mest frustration hos Helena Wetterström är personalen inte har tillgång till vad hon anser är fullgod skyddsutrustning.
– Och det handlar inte bara om att jag ska vara skyddad, utan vi i personalen kan ju smitta vårdtagarna också. Vi gör många besök under varje pass och hinner varken duscha eller byta kläder emellan.
Helenas mamma, Monica Wetterström, jobbar med försäljning av medicinska produkter till sjukvården. Det viktigaste skyddet, och det som framförallt saknas inom hemtjänsten, är enligt dem båda fullgoda munskydd.
– De som de har fått nu i bilarna håller klassen FFP 1, och de gör ingen som helst nytta. Det är vanliga enkla munskydd, och ska det skydda någorlunda så måste de ha munskydd med riktiga filter, säger Monica Wetterström.
Hon fortsätter:
– De som jobbar i hemtjänsten jobbar ju verkligen nära de gamla. Det är ju väldigt svårt att hålla de avstånd som rekommenderas, det går ju inte.
I brist på munskydd som faktiskt skyddar, har Helena Wetterström med sig eget munskydd av klassen FFP 2 till jobbet, en modell med lite kraftigare skydd.
Hur många gånger kan det användas?
– Det är egentligen ett engångsskydd, men man kan tvätta och desinficera det. Att jag använder det är för att det kan skydda både mig och människor jag träffar, förklarar hon.
”Inte bara min säkerhet”
Problemet som de båda återkommer till är att många kan vara sjuka utan att veta om det, såväl personal inom hemtjänsten som de som vårdas.
– Om jag till exempel bär på smitta så vill ju inte jag ha på mitt samvete att jag kanske fört det vidare i jobbet. Och åt andra hållet så har jag människor som tillhör riskgrupper i min närhet, och jag vill inte heller bli smittad på jobbet och ta med den hem.
De ställer sig frågande till om kommunen verkligen gör allt som står i dess makt för att skaffa fram den utrustning som krävs för att skapa en så säker tillvaro som möjligt för såväl personal som vårdtagare inom hemtjänsten.
– Man ska inte behöva gå till jobbet och riskera att bli svårt sjuk. Och samtidigt är det inte bara min säkerhet det handlar om, utan det handlar lika mycket dem vi ska vårda, säger Helena Wetterström.
Kommunen: ”Kan bli falsk trygghet”