HANDBOLL 2022-06-14 KL. 17:00

Truppbygget i mål – nu ska Aranäs ta nästa steg

Av Eric Andersson

Under fjolårssäsongen klarade HK Aranäs sig kvar i handbollsligan med nöd och näppe efter en kvalseger mot Amo. Nästa säsongs trupp är nu färdigbyggd och förhoppningen är att den är tillräckligt stark för att Aranäs ska lyfta i tabellen.

Truppbygget i mål – nu ska Aranäs ta nästa steg
Jerry Hallbäck, tränare i HK Aranäs. Arkivfoto: John Skoglund

HANDBOLL. Förra säsongen blev en brokig historia för HK Aranäs. Efter en stark säsongsinledning med åtta poäng på de inledande sex matcherna, väntade en segerlös svit som sträckte sig över drygt fyra månader. Under de tjugo sista omgångarna av handbollsligan spelade Aranäs endast ihop sju poäng vilket ledde till en nästjumboplacering och återigen tvingades man kvala för att hålla sig kvar i högsta serien.

– Målsättningen var att hänga kvar via ingenmansland och med tanke på hur många poäng vi tog tidigt kände vi att vi hade chansen att göra det. Men sedan kom vi in i en tung period och fick ta lite omtag vilket gav utdelning spelmässigt men det gav oss inga poäng. Det var en blandad säsong, konstaterar Jerry Hallbäck, tränare i HK Aranäs.

Men i och med att Amo städades undan relativt komfortabelt i kvalet med 3–0 i matcher är det handbollsligan som gäller även nästa säsong. Sedan säsongen tog slut i början av april har Aranäs arbetat för att pussla ihop en slagkraftig trupp till säsongen 2022/2023. Ett arbete som nu, med största sannolikhet, är i mål.

– På det stora hela är vi väldigt nöjda med truppen och känner inte att vi akut behöver ta in något mer. Men det finns alltid en öppning om det skulle dyka upp något riktigt bra som ligger inom ramarna för vår budget.

”Bredda och spetsa”

För att fylla luckorna efter flyktande Adam Wennerholm och Oscar Gentzel har Aranäs hämtat in två internationella spelare i form av dansken Mikkel Beck och norska Jonas Haugsgjerd. Från Önnered plockade man rutinerade mittsexan Viktor Rhodin och i kantspelaren Robert Ladan värvade Aranäs en av allsvenskans bästa spelare förra säsongen.

– Vi ville framförallt bredda och spetsa på kanterna och det har vi gjort med (Robert) Ladan och Haugsgjerd. Sedan har vi skaffat oss tyngd och kraft på mittsex med Rhodin.

I truppen finns bland annat talangfulla Petter Donaldson och Melwin Beckman som stundtals visat på hög kvalité. Nästa säsong hoppas Jerry Hallbäck att de får sina definitiva genombrott.

– På den positionen har vi gjort valet att det är de två plus Oscar Lindqvist vi vill satsa på. De kompletterar varandra på ett bra sätt med Petters explosivitet och genombrottskraft samtidigt som Beckman bidrar med mer fysik och skytte utifrån.

Det bör även finnas mer att ta av hos fjolårets profilvärvning David Florander som inte riktigt kom upp i den målmässiga nivån Aranäs hade hoppats. Innan flytten till Aranäs hade Florander under ett flertal säsonger i följd gjort över hundra mål i handbollsligan. Ifjol fick han nöja sig med 76 fullträffar.

– Han fick slita mycket under förra säsongen och har dragits med problem med en axel han nu opererat. Jag tror att han kommer göra sig själv rättvisa på ett annat sätt framöver. Sedan får vi tillbaka Kevin Johansson från skada på högernio vilket blir ett fint tillskott.

Gjorde få mål

Ett av Aranäs stora problem under fjolåret var målskyttet. Inget lag i handbollsligan gjorde färre mål och nu har alltså lagets skyttekung Adam Wennerholm (107 mål) lämnat för Lugi. Det var även vanligt förekommande i matcher att anfallsspelet under långa stunder gick helt i stå.

– Vi behöver fortsätta utveckla försvarsspelet och göra mer mål i vårt kontringsspel. För att klara av det behöver vi orka springa mer och bli starkare. Det är högt upp på prioriteringslistan under försäsongen, berättar Hallbäck.

Hur ska ni göra för att bli jämnare över 60 minuter?
– Eftersom vi har en ung trupp kan det vara så att alla inte orkar vara fokuserade lika länge, det hänger ihop med det fysiska. Sedan behöver vi bli bättre spelmässigt och göra mindre tekniska fel.

Det finns en tydlig ambition från HK Aranäs att ta nästa kliv som klubb. Nästa säsong vill laget klara sig kvar i handbollsligan utan kval och på längre sikt vill klubben bli ett slutspelslag.

– Vi har inte pratat målsättning med spelarna än. Men personligen kan jag tycka att vi ska upp ett pinnhål från förra året och göra det vi inte klarade av då – hänga kvar via ingemansland, säger Jerry Hallbäck.

Hur ska ni lyckas ta nästa kliv utan någon budget att tala om?
– Utifrån den budgeten vi har tycker jag att vår trupp är väldigt bra och vi är medvetna om var vi befinner oss i hierakin. Men det handlar mycket om att våra egna produkter ska ta kliv och sedan ska vi lyckas behålla dem. Plus att vi behöver pricka rätt med värvningarna vi gör för att öka nivån och klättra några steg hela tiden.

Fakta: HK Aranäs spelare in och ut
IN: Malte Johansson (HK Drott), Jonas Haugsgjerd (TIF Viking), Viktor Rhodin (Önnereds HK), Mikkel Beck (HC Odense), Albin Svensson (uppflyttad), Anton Kakko (uppflyttad)
UT: Jesper Gustavsson (slutat), Oscar Gentzel (Alingsås), Tobias Svantesson (klubb ej klar), Adam Wennerholm (Lugi), Hugo Bengtsson (slutar), Simon Ongeri (Lindesberg), Tobias Thorbjörnsson (Halden), Andreas Jonasson (Karlskrona)

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00
Det blir fler soptunnor
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 07:08
Brand i soprum i natt
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.