HANDBOLL 2022-09-13 KL. 09:30

Löftet ska blomma ut rejält

Av Christian Johansson

Han är ett av Sveriges absolut största målvaktslöften, han har blivit utsedd till U20-EM:s bästa målvakt och storklubbarna har ögonen på honom. Ändå var det inte Alexander Lindén som räddade kvar HK Aranäs i handbollsligan utan veteranen Daniel Bergquist. Är det inte dags för ett tronskifte och en sista dans i moderklubben?

Löftet ska blomma ut rejält
Ska HK Aranäs skrälla i vinter är det nog ett måste att Alexander Lindén får ut sin potential. Foto: Christian Johansson

HANDBOLL. HK Aranäs största löfte fick en fin start på sin första riktiga säsong i handbollsligan. I hemmavinsterna mot Lugi och Guif var han en stor vinnarfaktor. Det kändes som att talangen höll på att förflytta Daniel Bergquist till en andrafiolposition.
– Jag tycker inte att den påverkade mig. Jag förväntade inte att hålla den standarden hela säsongen, då hade jag trott gott om mig själv. Även jag hamnade i en ond cirkel när vi inte tog poäng och började jaga räddningar.

HK Aranäs överraskade i början och såg ut att ha häng på en slutspelsplats – sedan inleddes en jätteformsvacka. De undvek sista-platsen först i sista omgången. När kontraktet skulle räddas var det Daniel Bergquist som åter var förstavalet.
– Besviken och besviken... jag är glad att jag hade en målvakt som Berka under säsongen. Han hjälpte mig. Vem som spelade gör ingen skillnad så länge någon spelade bra. Han hade en bättre träff andra halvan av säsongen.

Höga toppar – djupa dalar. Det är den enkla summeringen som Alexander Lindén gjorde efter säsongsslutet.
– En trea i betyg. Vissa matcher var en femma när jag var en stor del i att vi tog poäng. Sedan var jag för ojämn, men så får det kanske vara i ungdomsåren.

Filat bort spretigheten

Målvakten menar att det är en stor skillnad när han kliver in i årets säsong. Inte så att han samlat på sig drösvis med rutin – men en självförtroendekick fick han efter sommarens UEM-framgång när han blev utsett till bästa målvakt
– Även om Berka och Malte (Johansson) är fruktansvärt bra så ser jag att det är mitt år att blomma ut ordentligt i ligan och ta plats. Jag ska vinna fler matcher åt oss än förra säsongen. Med nya mittförsvaret så tror jag att försvar- och målvaktsspelet kommer att vinna matcher.

Vad är skillnaden för dig?
– Lite känns jag som en annan och bättre målvakt. Jag har utvecklat mina sexmeterslägen. Där har jag tagit ett steg i mitt spel. Jag kunde tidigare vara spretig och höll mig inte till det jag skulle göra när jag jagade räddningar. Jag litar mer på mig själv och håller markkontakten och litar på min reaktionssnabbhet. Den ojämna Alexander ska vara borta.

Ska motbevisa belackarna

NH har avslöjat att målvakten redan har besökt den tyska storklubben Kiel. Kontraktet med moderklubben löper över denna och nästa säsong. Men frågan är om det inte är sista säsongen i Kungsbacka i vinter.
– Det vill jag inte prata jättemycket om. Man vet inte vad som händer. Om det kommer en utvecklingsmöjlighet som är rätt kommer det inte att bli diskussioner med Aranäs. Det vet jag.

För att du har en out-klausul?
– Det vill jag inte bekräfta. Aranäs vill det bästa för mig, så är det en möjlighet efter nästa säsong så kommer det inte att vara några förhinder.

Det är såklart inte bara Kiel som visat ett intresse. Alexander Lindén medger att det funnits svenska klubbar som dels velat ha honom denna säsongen men också de som redan nu pejlat läget inför kommande säsong. Som det ser ut har det dock inte varit aktuellt att lämna redan nu.
– Den här säsongen är jag fast besluten att spela i Aranäs. Jag har bra visioner att vi ska motbevisa alla experter som tippar oss därnere.

Fakta: Alexander Lindén
Född: 2003
Bor: Kungsbacka
Position: Målvakt
Moderklubb: HK Aranäs
Räddningsprocent 2021/22: 31 (17:e plats i handbollsligan)


SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter