HK Aranäs var nere för räkning flera gånger. Lagkaptenen Philip Jonsson drog upp sitt lag igen. Han slutade aldrig dra – det var därför HK Aranäs fick en smakstart.

Philip Jonsson och HK Aranäs fick jubla efter en imponerande upphämtning. Foto: Eric Andersson

– Nu!
– Nu!
– Nuu!
Målvakten Alexander Lindén hetsade Philip Jonsson av planen han började spela på för att segersången skulle kunna börja eka. Det konstiga var att det här skulle ju HK Aranäs ha förlorat.

Tung start
Robert Ladan som varit stekhet på försäsongen brände två straffar. Razmus Nyman en. Philip Jonsson en. Då var det bara en dryg kvart in i premiären som såg ut att bli nattsvart. Underläget var som mest fem bollar.
– Vi har det i Aranäs, vi ger aldrig upp. Vi krigar till sista sekunden. Vi behöll lugnet, säger högersexan Tobias Ljungmark.

Vägrade släppa taget
Men på något vänster och utan målvaktsräddningar så skulle Philip Jonsson skapa positiva vindar innan halvtid. I slutsekunderna på första halvlek ryckte åt sig bollen och skickade in det psykologiskt viktiga 13–14-målet och dessutom fick han en Önneredsspelare utvisad. HK Aranäs var med och lagkaptenen vrålade framför den högljudda bortaklacken.
– Jag såg att det inte var så mycket kvar, så jag fick försöka. Det var otroligt skönt att det bara blev ett där. Det är mycket psykologi i idrott, säger Jonsson.
Men det var inte den sista uppförsbacken HK Aranäs skulle behöva bestiga.
– Jag tror på den gruppen vi har. Den är homogen och ödmjuk inför lagets uppgift och mål. Det visar sig här, säger Philip Jonsson.

Imponerande vändning
Lagkaptenen kvitterade men hemmalaget skulle fortsätta anföra. Christoffer Brännbergers dubbla fullträffar gjorde att ÖHK ledde med 29–25 och det återstod mindre än sju minuter. Nu hade luften gått ur Kungsbackalaget. Trodde de flesta.
Robert Ladan replikerade två gånger om och sedan svängde Viktor Rhodin runt mot sin förra klubb två gånger han med. 29–29 och klockan stod på 56.25.

Robert Ladan kom tillbaka efter kämpig start. Foto: Christian Johansson

Talangen tog chansen
Bortalaget hade bara haft ledningen med 1–o hittills. Nu fick den egna talangen Tobias Ljungmark en snäv vinkel. På förhand var det den ovissa positionen i startsjuan.
– När man får chansen är det bara att ta den.

Jerry Hallbäck valde 19-åringen före nyförvärvet Jonas Haugsgjerd. det skulle han inte ångra.
– Jag tycker jag tog chansen, det får jag väl säga, säger Tobias Ljungmark.
Ur den snäva vinkeln hittade han krysset med sitt sjätte för kvällen – HK Aranäs var i förarsätet med 30–29. Men det var inte klart. Hemmalaget hade kvitterat när den sista minuten började.

Lagkaptenen blev matchvinnare i slutsekunderna
Philip Jonsson samlade styrkorna när golvet behövde torkas med 25 sekunder kvar. Planen var att hålla i bollen till passivitetsvarningen kom upp. Sedan skulle bollen ut till en kantspelare. Men när bollen landade hos Philip Jonsson var passningarna slut. Trodde han. Egentligen hade han kunnat släppa ut till kanten men kaptenen som hittills gjort åtta mål och sex assist gick rätt fram och studsade HK Aranäs till en smakstart i hallen han fortfarande får obehagliga rysningar av efter degraderingen med Aranäs här 2018.
– Vi trodde på det i 60 minuter och det var vad som avgjorde.

Philip Jonsson var matchens gigant för HK Aranäs. Foto: Eric Andersson

Även vid fyramålsunderläge med knappa sju minuter kvar?
– Det är ju lätt att säga nu. Det är tjatigt men vi har sagt att vi ska tro på det i 60 minuter och det gjorde vi. Då får vi chansen att vinna och den tog vi. Vi behöver alla poäng vi kan få för att inte ha kniven mot strupen i slutet på säsongen, så det var en perfekt start.

Matchfakta: Handbollsligan
Önnereds HK – HK Aranäs 31 – 32 (14–13)
Målskyttar, HK Aranäs: Philip Jonsson 9, Tobias Ljungmark 6, Robert Ladan 4, Viktor Rhodin 3, Razmus Nyman 3, Mikkel Beck Jörgensen 2, Kevin Johansson 2, Petter Donaldson, Jacob Hellström, Melwin Beckman