HANDBOLL 2023-02-01 KL. 21:35

Blytung seger för Aranäs – jagade bort Hallbyspöket

Av Eric Andersson

HK Aranäs hade satt sig rejält i skiten. En femmålsledning hade kastats bort och det var klar hemmaledning när tio minuter återstod. Men efter en imponerande vändning reste Kungsbackalaget ändå hem med två poäng.

HK Aranäs tog en tung bortaseger. Arkivfoto: John Skoglund

Det var minst sagt svängigt när handbollsligan startade upp igen efter ett månadslångt VM-uppehåll. HK Aranäs skulle efter stor dramatik gå segrande ur bataljen mot ett motstånd laget tidigare haft det kämpigt mot – Hallby IF.
– Hela tränarteamet hade behövt en hjärtstartare på bussen efter den här matchen. Till och med busschauffören behöver det, säger Jerry Hallbäck, tränare i HK Aranäs.

För resan till två poäng var allt annat än enkel. Inledningen av matchen präglades av tekniska fel åt bägge håll. Lagen följdes åt målmässigt även om Aranäs hela tiden var i förarsätet. Först när Alexander Lindén klistrade ett skott från sex meter halvvägs in i halvleken kunde bortalaget göra ett litet ryck. Efter 17 minuter var det ledning med fem mål. Däremellan hade dessutom Oskar Hedvall i hemmalaget fått ett rött kort efter att ha tryckt till Robert Ladan i ett avslutsmoment. Med andra ord fanns alla förutsättningar att besegra Hallby för första gången sedan februari 2019.
– Första 20 spelar vi bländande handboll. Sen kommer vi in i en svacka där vi blir för ivriga och gör mycket tekniska fel, säger Jerry Hallbäck, tränare i HK Aranäs.

Matchen skulle hinna svänga både en och två gånger innan poängen delades ut. En rad Aranäsutvisningar i slutet av första halvlek gjorde att Hallby sakta men säkert betade av bortaledningen. När halvtidssignalen ljöd i Jönköping var det 12–14 efter en svag avslutning från Aranäs.

I inledningen av andra följdes lagen åt målmässigt innan Aranäs fick en utvisning för felaktigt byte. Det var då raset började. Hallby gjorde mål på det mesta medan offensiven gick i stå för de vitklädda. Petter Donaldson hade svårt att hitta rätt från nio meter, Jonas Haugsgjerd bommade från kanten och Mikkel Beck Jörgensen körde fast i sina genombrottsförsök. När knappt tio minuter återstod var det 23–19 och det såg ut som att HK Aranäs hade kastat bort två poäng.
– Man mår ju piss där rent ut sagt. Samtidigt har vi en hög tro på det vi gör och mixtrar om lite både offensivt och defensivt vilket fick bra effekt.

Daniel Bergquist kom in i kassen och anfallsspelet gick Aranäs över till 7 mot 6-spel. Två drag som fick önskad effekt. Veteranmålvakten stod för ett flertal parader och offensivt hittades ett flyt som inte hade setts till sedan matchinledningen.
– Hela laget ska ha stor eloge för att visa moralen som krävs för att vända det här. Johan Ericsson som kommer in i vårt 7–6 står för ett hemspring som blir väldigt avgörande när han räddar en boll framför det öppna målet. Vi får en jävla energi och ett momentum som gör att det är vi som reder ut det här och inte dem.

Med en och en halv minut kvar av matchen var ställningen 25–25. Philip Jonsson vräkte sig igenom försvaret och satte ledningsmålet. När Johan Wallin sedan lyckades bryta Hallbyanfallet var saken klar – HK Aranäs gick segrande ur en minst sagt märklig handbollsmatch.
– Vi har gjort många bra matcher mot Hallby tidigare där de ändå har dragit det längsta stået och vi har fått stryk. Att bryta den trenden gör att den här segern blir extra skön.