Annons

Galoppen – ett sätt att leva för Anne-Beth

Anne-Beth Thörn började i ridskola som barn. Men när hon kom i kontakt med galopphästar var hon fast. I över 50 år har galopp varit hennes värld och tagit henne till jordens olika hörn.

Familj | 13 Maj 2021 12:00

Anne-Beth Thörn har tävlat i galopp och tränat galopp hästar större delen av livet. Nu är det Celebrate me, eller Lillen som han kallas, som Anne-Beth lägger ner själ och hjärta i.

FOTO: Annika Lundby

Anne-Beth Thörn

Född: Göteborg
Bor: Åsa
Familj: Hästen ”Lillen” och katten Vildis
Intressen: Galopp. Annars tycker jag om att vara ute och cykla och promenera

På väggarna hemma hos Anne-Beth i Åsa finns det nästan bara bilder på galopphästar som hon tränat eller ridit genom åren. Intresset för hästar kom tidigt för Anne-Beth.
– Jag och en klasskompis började rida på Göteborgs ridhus. Efter ett par år skulle vi få åka på ridläger och fick tips om ett läger på Hallandsåsen. Där födde de upp galopphästar och sedan var jag fast, skrattar Anne-Beth.
Anne-Beth berättar hur fullbloden var heliga i stallet.
– Alla på lägren fick syssla med de andra hästarna. Du kan inte sätta ett barn på en galopphäst. De funkar annorlunda. Men att få arbeta med dem var ju drömmen.
Anne-Beth och hennes kompis åkte till stallet på Hallandsås varje lov efter det.
– Sedan jobbade vi även där. Man fick börja med nordsvenskarna och sedan avancera till fullbloden. Och vi fick vara med och hjälpa till på tävlingarna.
När sedan några av hästarna skulle säljas, bland annat Anne-Beths favorithäst, hade de sådan tur att den hamnade hos en tränare i Göteborg.
– Då hängde vi där och red och skötte den. Det blir som ett gift i blodet. Det blir ett sätt att leva. Det är inte en vanlig hobby.

Galopp i världen

Anne-Beths pappa jobbade till sjöss och Anne-Beth följde med på en del turer, några som tog henne till galoppbanor världen över.
– Under gymnasiet var jag iväg i sex månader och vart vi än kom skulle jag ut och kolla galopp.
– När min favorithäst skulle starta i Norge och jag missade det fick jag pappa att lova att jag skulle få gå på galopp någonstans i världen.
Det blev stopp i bland annat Florida, där de körde vilse och kom fram till den sedan helt öde galoppbanan.
– Sedan kom vi till Japan. Vi fick sitta i bilkö i fyra timmar för att komma fram.

Träna framför att tävla

Galoppen tog sedan Anne-Beth till först Frankrike.
– I Europa finns det två knutpunkter för galoppen och det är Chantilly i Frankrike och Newmarket i England. Jag var tre månader i Frankrike och arbetade i ett stall. Det var min mamma som såg till att jag kom dit. Om jag ändå skulle hålla på med hästar kunde jag ju lika gärna lära mig något på köpet. Men det var nog inte stallfranska hon hade tänkt sig, ler Anne-Beth.
I Frankrike knöt hon kontakter som tog henne till England.
– Jag red mitt första löp 1969 i Oslo. Men 1976 köpte jag min första häst och den fick jag genom mina kontakter i England. Det var en häst som ägaren skulle sälja för den var inte bra nog. Mina vänner tyckte att jag borde köpa den och jag skulle kunna få den billigt. Men jag hade ändå inte råd. De var förtvivlade för de tyckte att det var rätt häst för mig. Och då gick ägaren med på att ge mig hästen om jag såg till att ta den hem. 1978 startade vi och kom vann i Oslo. Första löpet jag vann var på Jägersro 1981 med Chandream.
Även om Anne-Beth gillar att tävla så är det att träna galopphästarna som Anne-Beth verkligen älskar.
– Jag har ridit för lite för att bli riktigt duktig. Men att träna dem och uppleva hur de förändras och utvecklas. Det gillar jag. Och sedan när de lyckas vinna, då är det himmelriket på jorden!
Som mest tränade Anne-Beth fyra hästar på en och samma gång.
– Men då jobbade jag deltid på jobbet för att hinna med.
Jobbet var på SAS.
– Jag arbetade huvudsakligen med lastkontroller på plattan. Och det var bra för man fick även lite rabatter på flygbiljetter så man kunde åka och se mer galopp, ler Anne-Beth som besökt galoppbanor världen över, från USA till Förenade Arabemiraten.
– Dubai har länge haft de mest penningstinna loppen. Men nu har Saudi gått om där den totala prissumman är 20 miljoner dollar. I Dubai får man bara 16 miljoner…
Det Anne-Beth framförallt gillar med att åka på tävlingar är gemenskapen. Och att åka till Dubai på vintern är stort.
– Alla är där och de bästa hästarna i hela världen kommer till Dubai world cup.

Gemenskap

I dag har Anne-Beth en häst, Celebrate me, eller Lillen som han kallas. Och även om det blir mycket träning på bana gillar de båda att rida ut i skogen och rida i backar.
Den 16 maj drar galoppen igång och då kommer Anne-Beth att vara där.
– Det finns en sådan stark gemenskap inom galoppen. Alla ses på alla tävlingar. Det är nog det jag gillar mest.
Hur snabbt går det när det är tävling?
– Normaldistans på 1200 meter springer de cirka 70 kilometer i timman. Men när det är extrema sprintlöp på 300 meter, då flyger de…

Läs fler familjeporträtt här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Knivhögg särbon till döds – nu faller domen

Blåljus I smyg spelar mannen in samtalet om deras sexliv. Mindre än ett dygn senare knivhuggs mannen till döds. Kvinnan ...

Nytt förslag: Högstadieelever på Åsa Gårdsskola får gå kvar

Skola Enligt ett förslag till beslut från skolförvaltningen ska Åsa Gårdsskolas högstadieelever gå kvar på skolan. ...

Kanonfynd i trädgården

Blåljus När stugägaren skulle vårfixa trädgården klingade det till av metall i spaden. Det slutade med ...
Annons